Era l'any passat quan el fotògraf Jack Gou va conèixer Joan Pacheco i la seva història d'exili viscuda quan tan sols era un nen. Ho va fer gràcies al llibre escrit per Núria Martí. Allò el va decidir a portar a la pantalla aquelles vivències que ara han pres forma de curt, «Demà tindrem sort». Després d'estrenar-se a Fornells de la Selva davant de 300 persones, i, posteriorment, a Figueres i Cabanes, aquest dissabte a les 19.30 hores es podrà veure a la capella del Convent de Santa Clara, a Castelló d'Empúries, on Gou viu des de fa sis anys.

El director del curt explica que el rodatge va arribar a mobilitzar un centenar de persones. «El tema dels figurants va anar molt bé, va costar molt més els actors perquè era estiu», comenta. El rodatge, de fet, es va concentrar durant nou dies del mes d'agost i va tenir com a escenaris la Vajol, Avinyonet de Puigventós, Figueres i Girona. El gran miracle és que es partia de pressupost zero. El curt té una durada d'uns 25 minuts.

«El nostre objectiu era transmetre la història», comenta Gou, tot afegint que el curt només aborda la primera part del llibre fins que travessen el coll de Lli. Gou no només ha utilitzat el recurs de la recreació històrica, sinó que també ha fet servir el testimoni de Joan Pacheco, qui apareix, i fotografies antigues.

Rodatge de la segona part

Rodatge de la segona partLa bona rebuda que ha tingut el curt entre el públic, així com la satisfacció del mateix impulsor, podria fer pensar en el rodatge de la segona part. «D'interès n'hi ha, però no pressupost», afirma Gou, que assegura que pagar l'elaboració del guió així com els drets als autors suposa un problema. En aquesta primera part, el finançament del guió va ser assumit per Òmnium Cultural Gironès. També s'han editat CDs amb el curt i a totes les presentacions es venen per deu euros que van directament a la Caixa de Solidaritat.