A través d'un comunicat fet públic aquest cap de setmana, l'Orquestra de Cadaqués ha anunciat que després de la propera gira de concerts amb el mestre Gianandrea Noseda i el clarinetista Martin Fröst (Saragossa, 10 de desembre; Barcelona - BCN Clàssics, 11 de desembre; Madrid - Ibermúsica, 12 de desembre), iniciarà "un període sabàtic de descans i reflexió".

Després de tres dècades representant el nostre país als escenaris d'arreu del món, amb músics excel·lents i interpretacions de qualitat del repertori simfònic internacional, espanyol i català, l'Orquestra de Cadaqués s'acomiada del públic amb un "a reveure", segons indiquen els gestors de la formació musical.

Des de la seva fundació el 1988 amb Edmon Colomer a la batuta, la formació ha treballat amb grans directors, entre els quals destaquen els llegendaris Sir Neville Marriner i Gennady Rozhdestvensky, així com Philippe Entremont, Vladimir Ashkenazy, Christian Zacharias, Vasily Petrenko, Pablo González, Alberto Zedda, Michal Nesterowicz, Gianandrea Noseda (des de 1997, director principal) i Jaime Martín (des de 2011, director titular). Durant tots aquests anys, Llorenç Caballero ha estat el director artístic i l'ànima del projecte.

Actuacions a molts països del món

Al llarg de la seva trajectòria, la formació ha actuat als Estats Units, el Japó i el sud-est asiàtic, la República Dominicana, Txèquia, Alemanya, Àustria i Suïssa. A Espanya cal destacar una llarga col·laboració amb Ibermúsica on ha estat orquestra resident del seu cicle a Madrid des de la temporada 1993-1994, a més de la llarga i fructífera relació amb l'Auditori de Saragossa. I a Catalunya cal destacar les freqüents col·laboracions amb els Festivals de Peralada i Cadaqués, així com l'impuls del cicle BCN Clàssics, del qual n'ha estat l'orquestra resident des de la primera temporada, el 2016-2017. També ha fet nombrosos enregistraments amb diferents directors.

Un dels trets d'identitat d'aquesta formació és el suport continuat a la recuperació i difusió del patrimoni musical català i espanyol, programant amb assiduïtat repertori dels nostres compositors més cèlebres, així com d'altres menys recordats. D'altra banda, també ha donat suport a la nova creació, encarregant i incloent en el seu repertori obres dels compositors més destacats del panorama actual, així com de joves talents emergents.

Cal destacar, també, la creació del Concurs Internacional de Direcció de l'Orquestra de Cadaqués, que des de 1992 impulsa la carrera internacional de joves promeses de la direcció. De periodicitat bianual, el concurs ha realitzat dotze edicions, a través de les quals s'han projectat noms com els de Gianandrea Noseda, Gloria Isabel Ramos, Vasily Petrenko, Pablo González, Andrew Gourlay, Lorenzo Viotti, Nuno Coello entre d'altres.

A més, l'Orquestra de Cadaqués és un exemple reeixit de l'educació musical durant els anys 80 i 90, essent els músics espanyols la base de la seva formació (es va crear gairebé al mateix temps que la JONDE) i consolidant una de les poques orquestres simfòniques estables de caràcter privat del nostre país.

"Amb l'alegria i l'orgull de tot el que s'ha aconseguit en aquest llarg període d'activitat", la formació "agraeix tot el suport rebut d'ençà dels seus inicis i desitja que els intèrprets que n'han format part segueixin compartint la seva música amb la mateixa emoció i entrega amb què ho han fet en cadascun dels nostres concerts".