La Fira Fes-te Bruixa de Llers torna, aquest dissabte i diumenge, amb la incorporació al programa de la companyia de teatre Drakònia, que recupera la figura del comte Estruch. Considerat el primer vampir català, el comte Estruch, tot i no ser tan conegut com les bruixes, amaga una història tant o més apassionant. Així, si Els Comediants de Llers teatralitzaran les aventures del comte llersenc diumenge a la tarda, dissabte, el comte es passejarà pels carrers de la fira amb una producció amb el segell de Drakonia.

«És un dels deures pendents, recuperar el comte Estruch, i ara amb Drakònia hem trobat l'oportunitat de fer-ho», expliquen Nuri Llinares i Anna Admetlla, les promotores de la iniciativa. Els artistes de Drakònia actuaran en diferents moments pels carrers tot el dissabte i també a la nit, acompanyant el ball de bruixes amb un espectacle de foc.

Serà el segon any que Fes-te Bruixa se celebri el segon cap de setmana de maig. En els seus inicis, es feia per Sant Joan. Les organitzadores estan contentes amb el canvi: «Ens dona més personalitat, perquè per Sant Joan hi ha molts actes i celebracions». Ho diuen quan tot just acaben de tancar el programa d'aquesta edició, que és la novena, i ja pensen en coses especials per a la següent, un número rodó, la desena.

La Fira es nodreix d'un dens programa on tenen cabuda activitats infantils; tallers culturals i de divulgació de l'ús de les plantes i dels minerals, a càrrec de Carme Frigola i Gemma Paraire, totes dues llersenques; la xerrada Les supersticions, amb Maria del Mar Tort, de l'escola Mariló Casals i la fira esotèrica, d'herbes i productes naturals. Per segon any, també es farà el Trenca barrets i el concurs de llançament d'escombresTrenca barrets.

Aquesta «personalitat pròpia» que destaquen Llinares i Admetlla es veu clarament reflectida en l'augment de grups de bruixes al poble. Al voltant de les bruixes grans, que protagonitzen el Ball de Bruixes des del segon any de fira, van sorgir Les Bruixetes de Llers, després les Bruixetes Encantadores i aquest any s'estrenen les Mini Bruixetes. «Tenen entre 3 i 5 anys. Són germanes de Les Bruixetes i tenen moltes ganes de ballar, però hem hagut de crear un grup nou perquè són molt petites», explica Esther Pot, una de les coordinadores, tot afegint que els tres grups, en total una trentena de nenes, són possibles perquè hi ha hagut mares que s'han implicat intensament. «Les grans esperen amb candeletes poder fer el salt i ballar com a Bruixes. Tenim el relleu assegurat», subratlla Pot.