La biblioteca del castell de Peralada serà l'escenari, aquest dissabte a les 12 del migdia, de la presentació de «Viatgers», una nova guia de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació juntament amb l'Obra Social "la Caixa". La guia, escrita per Manuel Moreno, compila un bon nombre de relats de viatgers forans que van deixar testimoni del seu pas per les comarques gironines entre la segona meitat del segle XV i finals del XIX.

La presentació serà a càrrec de l'alcalde de Peralada, Pere Torrent; el director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Girona, Rafel Noguer; la directora de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», Rosa Maria Gil; la historiadora de l'art i documentalista Inés Padrosa, i l'autor del llibre, Manuel Moreno.

Aquest llibre ha estat possible gràcies a la privilegiada situació geogràfica de les terres de Girona, que les va convertir en un lloc de pas per a molts viatgers forans, alguns dels quals van deixar escrits els seus records en relats de viatges. En aquest llibre, doncs, es recopilen les referències gironines de prop d'un centenar de nobles, diplomàtics, militars, religiosos, escriptors..., que les van visitar o descriure entre els segles XV i XX.

La major part d'aquests viatgers van fer el seu periple per via terrestre, especialment a través del camí ral que unia la península Ibèrica amb la resta d'Europa. Però aquests viatgers també van esmentar altres rutes per on van transitar (el camí costaner de Blanes a Banyuls, el de Girona a Sant Feliu de Guíxols, el de Girona a Vic o a Banyoles i Besalú, el de Figueres a Olot o a Roses, el d'Olot a Puigcerdà, etc.) i, a banda de les rutes terrestres, mencionen els ports gironins que van visitar: Cadaqués, Roses, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Blanes.

L'autor del volum, Manuel Moreno Chacón (Bolaños de Calatrava, 1961), és llicenciat en història per la UAB i màster en arxivística per la UdG. Va residir a Figueres des del 1968 fins al 2016 i actualment viu a Sòria. És autor de diversos llibres i articles en els quals incideix, especialment, en el tema dels viatgers per Figueres, l'Empordà, Girona, el Rosselló i Medinaceli (Sòria), però també en les eleccions municipals a Figueres, el republicanisme empordanès i la premsa figuerenca durant la Restauració, la Guerra Civil a Figueres i a Bolaños, l'Institut Ramon Muntaner de Figueres o el poble de Vilamacolum.