La col·lecció «Josep Pla», que edita la Diputació de Girona, acaba de publicar el primer volum d´una nova etapa en què estrena nou disseny i logotip; i també nou director, l´escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, que substitueix en el càrrec a l´escriptor Lluís Muntada, que ha dirigit la col·lecció al llarg de deu anys.

El volum que dona el tret de sortida a aquesta nova etapa és un cànon de cinquanta-sis textos d´autors clàssics amb els quals ha estat treballant l´escriptor Vicenç Pagès Jordà i que van sortir publicats a la Revista de Girona entre els anys 2009 i 2018. Sota el títol «Clàssics revisitats», Vicenç Pagès pretén fer, per una banda, un reconeixement a tots ells i, per l´altra, facilitar el contacte amb la tradició literària.

La presentació d´aquest llibre tindrà lloc el divendres 16 de novembre a les 12.00 hores, a l´Aula B3 de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. A l´acte, hi seran presents Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona; Àngel Quintana, degà de la Facultat de Lletres de la UdG; Joan-Lluís Lluís, director de la col·lecció «Josep Pla»; Xavier Pla, professor de literatura catalana contemporània de la UdG, i l´autor del llibre, Vicenç Pagès Jordà.

En aquest llibre, Pagès parla d'autors com Ramon Muntaner, Josep Pla, Caterina Albert, Joaquim Ruyra, Prudenci Bertrana, entre altres. Són autors que la gran majoria ha llegit per obligació o amb devoció. Pagès en fa, però, una lectura crítica, subjectiva, adaptada als nostres dies. L'escriptor es fa diferents preguntes com ara fins a quin punt continuen essent un model? Amb el temps, han guanyat o han perdut? Tenen el mateix sentit avui dia?

Als autors que integren el cànon que s´estudia a l´escola, Pagès Jordà n´hi ha afegit d´altres com Eusebi Isern, Dalvador Dalí, Llucieta Canyà, Àngel Ferran, Rodríguez Caixàs, Carme Montoriol o Frederic Pujulà, fins a un total de cinquanta-quatre prosistes nascuts abans de 1920 que han tingut una llarga relació amb les comarques gironines. En el pròleg del llibre, Vicenç Pagès Jordà explica que «els criteris d´elecció són ben subjectius» i que la seva intenció era «partir del plaer del lector» i «confeccionar una llista pròpia», exempta de prejudicis literaris i ideològics, que pot ser útil a altres lectors, ni que sigui com a punt de partida personal i alhora susceptible de generar un debat.

De cadascun, se´n proporciona una visió general i se´n comenta una obra en concret, amb el mateix respecte però també amb la mateixa exigència que si fossin actuals. El resultat és una nova manera de llegir els clàssics.