Segueix-nos a les xarxes socials:

La Jonquera

El film 'Pàtria' farà un Verkami per enllestir la postproducció

Es vol estrenar coincidint amb l'11 de setembre "per encoratjar els catalans" explica el director Joan Frank Charansonnet

El film 'Pàtria' farà un Verkami per enllestir la postproduccióEMPORDÀ.INFO

'Pàtria', la pel·lícula del director empordanès Joan Frank Charansonnet, ha finalitzat el seu rodatge a Requesens i pocs dies després ja es troba en ple procés de postproducció. La intenció "és que la prèvia s´estreni coincidint amb l´11 de setembre" assenyala el director, una data clau tenint en compte que el projecte sorgeix del moment que vivim, explica: "Aquesta pel·lícula pretén aportar el seu gra de sorra cap al procés d´independència". És així com "una llegenda que vaig conèixer fa molts anys, basada en la figura d´un cristià que lluitava contra els sarraïns, el cavaller d´origen got Otger Cataló vol, d´una manera èpica, que ens sentim orgullosos de la nostra identitat i sobretot que no tinguem por de tirar endavant el procés, des de la llibertat, a través del diàleg sense entrar a valorar o esmentar altres nacions veïnes i amb l´objectiu de donar a conèixer les nostres arrels com a poble".

Un verkami obert a la societat civil

'Pàtria' ha comptat amb el suport d´institucions com l´Ajuntament del Berguedà, i a l´Alt Empordà i cal destacar la important aportació que ha fet l´Ajuntament de Cantallops, sobretot a escala logística. "Tothom s´hi ha implicat en la mesura de les seves possibilitats, per exemple el restaurant Can Tomàs que ens ha fet sentir com a casa". "Hem somiat fer aquesta pel·lícula i seguim somiant que es converteixi en un referent", destaca el director Joan Frank Charansonnet el qual, un cop acabat el rodatge, proposa ara una campanya de micromecenatge a Verkami per tirar endavant amb la postproducció."Amb això obtindrem només una petita part de diners, però volem arribar a la societat civil catalana, perquè estem segurs que aquesta pel·lícula tocarà la sensibilitat de molta gent".

Un pressupost amb mancances

'Pàtria' és una coproducció de les companyies cinematogràfiques Dejavu Films i Capaneida Films, que compta amb un pressupost aproximat de 250.000 euros i que ha triat entre els seus escenaris principals, per a rodar, l´Empordà i, concretament, el castell de Requesens, un espai màgic carregat de segles d´història. Tot i així l´actor i director assegura que "és un pressupost irrisori tenint en compte l´envergadura de la pel·lícula". Però que la gent no s´esperi el típic film èpic americà, diu, "és una pel·lícula èpica popular catalana fidel als fets que es narren, on representem les batalles de l´època del segle VIII, quan com a màxim lluitaven seixanta persones". Sens dubte l´equip no només convertirà Pàtria en un referent èpic del cinema català, sinó que "haurà fet història pel fet d´atrevir-se a rodar el film amb aquest pressupost i condicions".

La clau, però, ha estat la col·laboració de tothom, començant pels actors que han cregut en la història. Al darrere un bon guió en el qual ha participat el mateix Charansonnet i l´historiador Pau Gener, que arribarà al públic a través d´un llenguatge entenedor i poètic al mateix temps.

S´ha engrescat un repartiment d´actors de primer nivell i això ha permès que el projecte s´hagi fet més gran cada dia: Boris Ruiz, Miquel Sitjar, Miquel Gelabert, Àngels Bassas, Joan Massotkleiner, Ali El Aziz, Martí Peraferrer Vayreda i Joan Frank Charansonnet han intervingut en el rodatge, "que ha resultat més èpic que la pròpia pel·lícula" deia Charansonnet pocs dies després de rodar les darreres escenes, afònic encara i havent perdut vuit quilos de pes, com la resta de companys, "fruit de l´esforç que ha suposat durant 38 dies de rodatge portar armadures que pesen més de 40 quilos, amb les quals hem lluitat i hem anat a cavall". La voluntat era representar amb màxima fidelitat els fets. I el millor exemple és la batalla final, filmada al castell de Requesens. "Hem rodat en indrets perduts per la muntanya, buscant convents i castells", en escenaris naturals del Berguedà o el Solsonès, però fer-ho a l´Empordà i concretament a Requesens "ha resultat especialment difícil". Primer l´equip rodà al Castell, situat a la Jonquera, durant vuit dies intensos, i durs, "va ser necessari fer-hi alguna petita reforma, ja que es tractava de convertir Requesens, en un castell ocupat per les forces àrabs, dotant-lo del luxe que els caracteritzava".

Els passats dies 2 i 3 d´abril, el rodatge finalitzava amb la batalla més espectacular, també amb el Castell com a fons, on l´ajuda d´Alma Cubrae o Fets històrics ha estat decisiva per seguir dotant el film del realisme de pel·lícules dels 60-70 com Benhur, que el caracteritza" conclou Charansonnet.

Prem per veure més contingut per a tu