'Pàtria', la pel·lícula del director empordanès Joan Frank Charansonnet, ha finalitzat el seu rodatge a Requesens i pocs dies després ja es troba en ple procés de postproducció. La intenció "és que la prèvia s´estreni coincidint amb l´11 de setembre" assenyala el director, una data clau tenint en compte que el projecte sorgeix del moment que vivim, explica: "Aquesta pel·lícula pretén aportar el seu gra de sorra cap al procés d´independència". És així com "una llegenda que vaig conèixer fa molts anys, basada en la figura d´un cristià que lluitava contra els sarraïns, el cavaller d´origen got Otger Cataló vol, d´una manera èpica, que ens sentim orgullosos de la nostra identitat i sobretot que no tinguem por de tirar endavant el procés, des de la llibertat, a través del diàleg sense entrar a valorar o esmentar altres nacions veïnes i amb l´objectiu de donar a conèixer les nostres arrels com a poble".

Un verkami obert a la societat civil

'Pàtria' ha comptat amb el suport d´institucions com l´Ajuntament del Berguedà, i a l´Alt Empordà i cal destacar la important aportació que ha fet l´Ajuntament de Cantallops, sobretot a escala logística. "Tothom s´hi ha implicat en la mesura de les seves possibilitats, per exemple el restaurant Can Tomàs que ens ha fet sentir com a casa". "Hem somiat fer aquesta pel·lícula i seguim somiant que es converteixi en un referent", destaca el director Joan Frank Charansonnet el qual, un cop acabat el rodatge, proposa ara una campanya de micromecenatge a Verkami per tirar endavant amb la postproducció."Amb això obtindrem només una petita part de diners, però volem arribar a la societat civil catalana, perquè estem segurs que aquesta pel·lícula tocarà la sensibilitat de molta gent".

Un pressupost amb mancances

'Pàtria' és una coproducció de les companyies cinematogràfiques Dejavu Films i Capaneida Films, que compta amb un pressupost aproximat de 250.000 euros i que ha triat entre els seus escenaris principals, per a rodar, l´Empordà i, concretament, el castell de Requesens, un espai màgic carregat de segles d´història. Tot i així l´actor i director assegura que "és un pressupost irrisori tenint en compte l´envergadura de la pel·lícula". Però que la gent no s´esperi el típic film èpic americà, diu, "és una pel·lícula èpica popular catalana fidel als fets que es narren, on representem les batalles de l´època del segle VIII, quan com a màxim lluitaven seixanta persones". Sens dubte l´equip no només convertirà Pàtria en un referent èpic del cinema català, sinó que "haurà fet història pel fet d´atrevir-se a rodar el film amb aquest pressupost i condicions".

La clau, però, ha estat la col·laboració de tothom, començant pels actors que han cregut en la història. Al darrere un bon guió en el qual ha participat el mateix Charansonnet i l´historiador Pau Gener, que arribarà al públic a través d´un llenguatge entenedor i poètic al mateix temps.

S´ha engrescat un repartiment d´actors de primer nivell i això ha permès que el projecte s´hagi fet més gran cada dia: Boris Ruiz, Miquel Sitjar, Miquel Gelabert, Àngels Bassas, Joan Massotkleiner, Ali El Aziz, Martí Peraferrer Vayreda i Joan Frank Charansonnet han intervingut en el rodatge, "que ha resultat més èpic que la pròpia pel·lícula" deia Charansonnet pocs dies després de rodar les darreres escenes, afònic encara i havent perdut vuit quilos de pes, com la resta de companys, "fruit de l´esforç que ha suposat durant 38 dies de rodatge portar armadures que pesen més de 40 quilos, amb les quals hem lluitat i hem anat a cavall". La voluntat era representar amb màxima fidelitat els fets. I el millor exemple és la batalla final, filmada al castell de Requesens. "Hem rodat en indrets perduts per la muntanya, buscant convents i castells", en escenaris naturals del Berguedà o el Solsonès, però fer-ho a l´Empordà i concretament a Requesens "ha resultat especialment difícil". Primer l´equip rodà al Castell, situat a la Jonquera, durant vuit dies intensos, i durs, "va ser necessari fer-hi alguna petita reforma, ja que es tractava de convertir Requesens, en un castell ocupat per les forces àrabs, dotant-lo del luxe que els caracteritzava".

Els passats dies 2 i 3 d´abril, el rodatge finalitzava amb la batalla més espectacular, també amb el Castell com a fons, on l´ajuda d´Alma Cubrae o Fets històrics ha estat decisiva per seguir dotant el film del realisme de pel·lícules dels 60-70 com Benhur, que el caracteritza" conclou Charansonnet.