Aquest dissabte al vespre ha tingut lloc al local social El Trull de Colera, La presentació de la monografia dedicada a Colera, de la col·lecció 'Quaderns de la Revista de Girona'. Xavier Soy, vicepresident de la Diputació de Girona; Lluís Bosch, alcalde de Colera; Joan Domènech, director de la col·lecció i i l'autor del llibre, Arnald Plujà, han estat els encarregats de presentar-lo.

El llibre correspon al número 170 de la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona», que edita la Diputació de Girona juntament amb l´Obra Social "la Caixa". Al llarg de prop de 200 números publicats, la col·lecció ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a partir de dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d´abast general).

Aquesta monografia vol ser un itinerari geogràfic de descoberta del municipi de Colera a través de la seva història, des del neolític i el romànic fins a l´actualitat.

Colera, situat al nord-est de la comarca de l'Alt Empordà, va ser un poble amb constants transformacions en el vessant territorial, cosa que va influir en el desenvolupament de la vila i de la seva gent.

Els diferents veïnats que componien la vila s'han modificat al llarg dels anys, fins a concloure amb el nucli de Colera. Aquest ha estat el bressol de nombroses famílies nobles, des dels seus inicis fins a l'arribada de la Guerra Civil espanyola, que va deixar empremta al nucli i va condicionar la vila en el pla social i arquitectònic.

En aquest quadern es descriuen les característiques generals i els elements més destacats del municipi, així com els aspectes històrics, socials, econòmics, literaris, artístics, lingüístics i científics que s´hi associen.

L´autor. Arnald Plujà i Canals és historiador. S'ha especialitzat en l'estudi del cap de Creus i ha participat en l'elaboració del Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya. Ha estat autor i coautor d'una vintena de llibres, com El Cap de Creus: 60 itineraris de Portbou a Roses (2000), Guia del Cap de Creus (2003) i Molinàs (2005).