Segueix-nos a les xarxes socials:

El celler La Vinyeta avança la verema per les altes temperatures

El propietari del celler de Mollet de Peralada creu que serà «una collita petita, però de qualitat i 100% ecològica» 

El celler La Vinyeta avança la verema per les altes temperatures

El celler La Vinyeta de Mollet de Peralada ha començat la verema de la DO Empordà. Aquest any la verema s’ha avançat uns pocs dies respecte a l’habitual a causa de les altes temperatures, «però menys que l’any anterior» remarca Josep Serra, el propietari del celler empordanès. L’any 2022 va iniciar-se a principis d’agost

Serra explica que les pluges del juny van donar oxigen als ceps, però que «la calor dels darrers dies ha precipitat la maduració de moltes varietats». Tot i això, espera una collita petita: «Els ceps estan molt estressats després de tres anys de sequera i calor extremes», comenta l’enginyer agrònom. 

De tota manera, malgrat preveure una producció petita , assegura que serà «una verema de qualitat100% ecològica i collida a mà». 

«El raïm està molt sa i sencer. Caldrà estar atents per collir en el moment oportú, però creiem que el resultat serà molt bo» comenta Josep Serra. A més, afegeix que durant la primavera «van treure molt de raïm per a evitar un sobreesforç innecessari als ceps».

Autosuficiència

La Vinyeta té instal·lat 40 kW de plaques solars fotovoltaiques que proveeixen d’energia elèctrica el celler i la resta d’instal·lacions de la seva explotació. Amb l’objectiu d’aconseguir «la plena autosuficiència energètica» i «minimitzar les emissions de gasos d’efecte hivernacle». Mitjançant aquest sistema de plaques i bateries, La Vinyeta cobreix més d’un 80% de les necessitats anuals d’energia elèctrica: «El sol és un recurs il·limitat que utilitzen les nostres vinyes i també les nostres instal·lacions», afirmen des del celler.

Aquest projecte forma part  del programa d’incentius lligats a l’autoconsum i a l’emmagatzematge amb fonts d’energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea.

Innovació i recerca

L’empresa situada a Mollet de Peralada participa des de fa temps en el projecte Visens, un pla d’integració de sensors de nova generació finançat a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya.

 L’objectiu d’aquest és «la difusió del coneixement i la tecnologia per a la digitalització del sector vitivinícola català». Tanmateix, l’empresa empordanesa explica que «els dispositius que s’utilitzen són producte de l’experiència dels cellers i de les empreses tecnològiques que fabriquen els sensors». Uns sistemes que «milloren la informació en quantitat i qualitat, fent que la presa de decisions i els controls de fermentació i criança siguin més acurats.

Prem per veure més contingut per a tu