Un gran rètol penjat en un balcó informa de l’adquisició, per part de l’Ajuntament de Roses, de la casa Rahola Berga per ubicar-hi la seu de l’Arxiu Municipal de Roses. L’edifici data del 1900 i firmen la seva construcció els mestres d’obres Àngel Marés Fonseya i Joan Marés Marés.

És un edifici emblemàtic situat molt a prop de la plaça Catalunya, davant la badia de Roses. L’immoble va albergar un habitatge d’estil eclèctic, amb evidents trets historicistes, segons s’exposa en la descripció que es pot llegir a la façana. La casa la va fer construir Josep Rahola Berga, un destacat membre de la burgesia comercial local. A més de capità de vaixell i de la seva important activitat com a comerciant, va ser una figura fonamental de la política rosinca de les primeres dues dècades del segle XX, en les quals va ser alcalde entre 1907 i 1912.

La casa Rahola Berga va ser edificada, com molts altres habitatges burgesos de l’època, per la nissaga rosinca de mestres d’obres formada per Àngel Marés Fonseya i el seu fill, Joan Marés Marés.

L’edifici destaca per la seva façana, les obertures de la qual estan decorades amb motius florals emmarcats per petites circumferències concèntriques. Les del primer pis estan coronades amb unes palmetes. A la part superior, hi ha una cornisa decorada amb permòdols i, als seus extrems, uns lleons.