Segueix-nos a les xarxes socials:

Roses

La Càtedra Oceans i Salut Humana engega un projecte d’estudi i valorització de les espècies pesqueres d’aigües càlides

El projecte compta amb la col·laboració, entre d'altres, de GALP Costa Brava, l’Ajuntament de Roses, l’Aula Gastronòmica de Roses, les confraries de pescadors de Roses i l’Escala

La Càtedra Oceans i Salut Humana engega un projecte d’estudi i valorització de les espècies pesqueres d’aigües càlidesAjuntament de Roses

La Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Monells han iniciat el projecte GALP Costa Brava “Termòfiles” per estudiar i donar valor a les espècies d’interès pesquer d’aigües càlides que, a causa del canvi climàtic, estan augmentant en abundància i es capturen cada cop en majors quantitats a la Costa Brava.

S’estudiaran unes 15 espècies realitzant una diagnosi de cada una per obtenir informació sobre la seva distribució, l’estat de la població a la mar catalana, la seva pesqueria i es valorarà la quantitat d’àcids grassos Omega 3 que ens aporten, així com els possibles riscos per a la salut humana (paràsits, metalls pesants, etc). 

Aquest estudi pretén contribuir a millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava amb espècies que, actualment, tenen un valor de mercat baix o nul perquè el consumidor no les valora. Exceptuant espècies com la gamba blanca o el cranc blau, la resta d’espècies termòfiles (és a dir, espècies d’aigües càlides) tenen un preu de mercat baix perquè són poc preuades i, en alguns casos, fins i tot desconegudes pels consumidors i la restauració. 

S’analitzaran les millors maneres d’aprofitar aquestes espècies de manera sostenible i saludable, i per això es farà un llibret amb receptes sobre com cuinar-les. Per donar-les a conèixer a la població també es realitzaran uns tallers gastronòmics demostratius a l’Aula Gastronòmica de Roses, unes fitxes sobre les espècies per donar-les a conèixer als compradors i xerrades a diversos instituts de la província de Girona en col·laboració amb cuiners i pescadors. Aquestes espècies sovint no estan massa explotades per la qual cosa l’estat de conservació de les seves poblacions sol ser bo.

Aquest projecte compta amb la col·laboració, a part de GALP Costa Brava, de l’Ajuntament de Roses, l’Aula Gastronòmica de Roses, cuiners i altres professionals de la gastronomia de la Costa Brava, a més de les confraries de pescadors de Roses, Blanes i l’Escala i de diversos instituts d’ESO i Batxillerat de la Costa Brava. Compta amb el cofinançament del Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

Prem per veure més contingut per a tu