Fins ara, alguns residents de la Residència Toribi Duran de Castelló d'Empúries que tenien famílies a molta distància havien contactat puntualment amb ells a través de videotrucades o Skype. Ara, arrel de la situació de confinament pel Coronavirus, el Toribi Duran ha engegat, gairebé de manera improvitzada, un projecte de comunicació entre els usuaris i les seves famílies que ha resultat ser un èxit i, alhora, un canvi social en la comunicació amb la gent gran. "Els familiars que venien de manera freqüent continuen amb les visites virtuals, i aquelles families que venien menys sovint, majoritàriament, ara contacten més sovint amb els seus familiars i fins i tot s'envien més fotos a través del whatsapp", explica Laura Guerrero, treballadora social del centre.

La Núria Butinyà, directora de la residència, i la Laura expliquen que quan la setmana passada es va indicar que no es podia accedir als centres de gent gran si no es forma part del personal, i per tant, els familiars no poden anar a veure als residents "vam preguntar a les famílies si volien contactar a través de videotrucada, i si és així, amb quina freqüència".

A partir d'aquí, es va organitzar un calendari fix de videotrucades, tot i que els residents més autònoms "poden fer videotrucades quan ho demanen i si a la família li va bé". Des de la direcció del centre es va apostar clarament per mantenir les relacions i contactes entre els usuaris i els seus fills i nets. El projecte inclou a la majoria de la gent gran de la residència i solen fer aquestes videotrucades cada dos o tres dies. Els usuaris del Toribi Duran poden parlar amb els seus familiars des de l'habitació, i de manera privada.

Laura Guerrero afirma que la gent gran són persones "molt valentes", amb una història a l'esquena que inclouen situacions de guerra i post-guerra, i poder parlar amb els seus familiars en aquesta situació és una alegria per a ells. Segons la treballadora social, aquesta iniciativa "els fa molt contents perquè poden veure els seus familiars tot i estar aïllats". De fet, amb el confinament les famílies disposen de més temps i fins i tot han augmentat les "visites virtuals".