Un estudi reconstrueix els canvis que han patit 75 espècies de peixos a causa de l'escalfament i de l'arribada d'espècies invasores. La recerca inclou el testimoni de 500 pescadors artesanals de diversos països mediterranis que han documentat com peixos natius de la Mediterrània han emigrat cap al nord buscant aigües més fredes.

Canvis en la distribució de zones fredes, com al mar Egeu o a l’Adriàtic, també s'estan veient en les aigües fredes del Golf de Lleó.

També han observat espècies tropicals que han entrat pel Canal de Suez i que suposen un perill important des del punt de vista ecològic. En aquest estudi, d'abast europeu, han participat 22 grups d'investigació, entre ells científics de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, sota la coordinació del National Institute for Environmental Protection and Research of Italy.

Entre els resultats es pot seguir el desplaçament d'alguns peixos natius de la Mediterrània que s'han expandit cap al nord a causa de l'escalfament, com el tallahams, l'espet, o el peix lloro.

També s'han obtingut dades d'espècies tropicals que han creuat el canal de Suez i han entrat a la Mediterrània, on estan causant impactes ecològics i socioeconòmics molt greus, com el peix conill, el peix escorpí o una espècia de peix globus molt verinós.

Les entrevistes, realitzades segons un protocol estandarditzat, s'han fet a pescadors d'Albània, Montenegro, Tunísia, Grècia, Xipre, Líban i Itàlia. L'estudi s'ha publicat a la revista Global Change Biology.