Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

La FSE i la UOC desenvolupen el DAREmporda, projecte pediàtric únic al territori

Impulsen un protocol de diagnòstic i informació sobre el Dolor Abdominal Recurrent a la infància

La FSE i la UOC desenvolupen el DAREmporda, projecte pediàtric únic al territoriFSE

La Fundació Salut Empordà (FSE) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han presentat aquest matí el projecte pediàtric DAREmpordà, una eina d'abast comarcal pionera al territori que consisteix a tractar el Dolor Abdominal Recurrent (DAR) a la infància. El projecte combina un protocol assitencial multidisciplinari per als professionals de l'atenció primària de l'Alt Empordà i una sèrie de materials informatius i formatius que es poden trobar a la pàgina web https://daremporda.salutemporda.cat.

Pere Plaja, pediatre i director de Recerca i Innovació de la FSE, explica que aquesta eina sorgeix fa un any arrel d'una iniciativa anterior impulsada per la UOC que permetia derivar els pacients i familiars afectats per aquest tipus de dolor a una plataforma digital que servia d'assistència psicològica. Des de la FSE sorgeix la idea d'ampliar el projecte amb la participació de professionals de pediatria i de diferents entitats com l'Institut Català de Salut, l'Albera Salut, l'Institut d'Assistència Sanitaria en Salud Mental i la FSE.

DAREmporda integra una pàgina web que permet el diagnòstic i suport al tractament amb diferents espais que poden consultar pacients i familiars. Rubén Nieto, psicòleg i investigador del grup eHealthLab dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, explica la importància que té la informació en un tractament psicosocial i remarca que «aquest projecte és una solució innovadora perquè ofereix una intervenció a distància, utilitzant les TIC per a facilitar el seu accés». El Comitè d'Ètica d'Investigació Clínica va validar ahir l'eficàcia terapèutica de l'eina.

DAREmporda es tracta d'una eina que neix amb voluntat a l'Empordà però, com expliquen els professionals, la intenció és que sigui oberta a tothom i es pugui exportar.

Què és el DAR?

El Dolor Abdominal Recurrent és un trastorn que pateixen entre un 10 i 20% dels menors en edat escolar, es presenta de forma contínua al llarg del temps i els pot arribar a condicionar la vida diària. Segons explica Núria Roig, gastroenteròloga pediàtrica de la FSE, «és un trastorn que genera molta angoixa familiar i de l'entorn, fet que fins i tot provoca absentisme escolar». Roig insisteix molt en deixar clar que el dolor que pateix la infància «és real» i que si no es tracta, el 50% poden derivar «en problemes crònics d'adults».

El problema que es presenta la comunitat sanitària és com diagnosticar aquest dolor ja que no hi ha cap consens a nivell internacional. Roig explica que «no hi ha cap tractament ni dieta que resulti eficaç, l'única que s'ha demostrat que funciona és la teràpia psicoconductual».

Prem per veure més contingut per a tu