La Fundació Salut Empordà (FSE) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han presentat aquest matí el projecte pediàtric DAREmpordà, una eina d'abast comarcal pionera al territori que consisteix a tractar el Dolor Abdominal Recurrent (DAR) a la infància. El projecte combina un protocol assitencial multidisciplinari per als professionals de l'atenció primària de l'Alt Empordà i una sèrie de materials informatius i formatius que es poden trobar a la pàgina web https://daremporda.salutemporda.cat.

Pere Plaja, pediatre i director de Recerca i Innovació de la FSE, explica que aquesta eina sorgeix fa un any arrel d'una iniciativa anterior impulsada per la UOC que permetia derivar els pacients i familiars afectats per aquest tipus de dolor a una plataforma digital que servia d'assistència psicològica. Des de la FSE sorgeix la idea d'ampliar el projecte amb la participació de professionals de pediatria i de diferents entitats com l'Institut Català de Salut, l'Albera Salut, l'Institut d'Assistència Sanitaria en Salud Mental i la FSE.

DAREmporda integra una pàgina web que permet el diagnòstic i suport al tractament amb diferents espais que poden consultar pacients i familiars. Rubén Nieto, psicòleg i investigador del grup eHealthLab dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, explica la importància que té la informació en un tractament psicosocial i remarca que «aquest projecte és una solució innovadora perquè ofereix una intervenció a distància, utilitzant les TIC per a facilitar el seu accés». El Comitè d'Ètica d'Investigació Clínica va validar ahir l'eficàcia terapèutica de l'eina.

DAREmporda es tracta d'una eina que neix amb voluntat a l'Empordà però, com expliquen els professionals, la intenció és que sigui oberta a tothom i es pugui exportar.

Què és el DAR?

El Dolor Abdominal Recurrent és un trastorn que pateixen entre un 10 i 20% dels menors en edat escolar, es presenta de forma contínua al llarg del temps i els pot arribar a condicionar la vida diària. Segons explica Núria Roig, gastroenteròloga pediàtrica de la FSE, «és un trastorn que genera molta angoixa familiar i de l'entorn, fet que fins i tot provoca absentisme escolar». Roig insisteix molt en deixar clar que el dolor que pateix la infància «és real» i que si no es tracta, el 50% poden derivar «en problemes crònics d'adults».

El problema que es presenta la comunitat sanitària és com diagnosticar aquest dolor ja que no hi ha cap consens a nivell internacional. Roig explica que «no hi ha cap tractament ni dieta que resulti eficaç, l'única que s'ha demostrat que funciona és la teràpia psicoconductual».