L’Observatori d’Albanyà és el primer parc internacional de cel fosc de l’Estat espanyol i en un any d’obertura ha rebut 5.000 visitants. El seu director, un informàtic empordanès, Pere Guerra, i l’astrofotògraf basc establert a l’Empordà Juan Carlos Casado, col·laborador de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries i únic membre de l’Estat en el projecte internacional TWAN (The World At Night), ens expliquen per què Albanyà és el millor lloc de la península per veure les estrelles: “Albanyà és un vertader oasi de foscor. Es tracta d’un poble de poc més de 100 habitants envoltat de gairebé 100 quilòmetres quadrats de bosc. Tota aquesta massa forestal ens blinda contra la contaminació lumínica dels nuclis urbans i fa d’Albanyà un lloc excepcionalment fosc”.

L’equipament ha aconseguit el segell de la International Dark Association (IDA), organització dels Estats Units fundada per astrònoms de tot el món. Guerra i Casado reconeixen que l’assoliment d’aquesta fita el van precedir dos anys de treball dur. “Vam haver de fer mesures de contaminació lumínica per tot el terme municipal, travessant camins rurals de matinada, recollint mesures de contaminació lumínica amb maquinària especial”, comenten.

L’IDA els va demanar documentació exhaustiva i professionals d’aquest organisme es van presentar personalment per comprovar les dades. “No ho hauríem aconseguit sense l’ajuda de l’Ajuntament d’Albanyà, que va adaptar tota la seva lluminària per a protegir el cel nocturn”, anoten en agraïment al consistori local.

El 2015, el càmping Bassegoda Park va rebre la certificació de la Fundació Starlight amb el suport de la Unesco, convertint l’emplaçament en el primer campament de la península amb aquesta distinció. La idea de potenciar el càmping d’Albanyà com a atractiu turístic relacionat amb l’astronomia es va gestar el 2009. “Ens vam adonar que teníem un avantatge competitiu únic. El Bassegoda Park és un càmping empordanès allunyat de la contaminació lumínica de la costa, però a poca distància de Figueres i molt ben connectat”, expliquen Pere Guerra i Juan Carlos Casado.

5.000 visitants el primer any

Un any després de la inauguració de l’Observatori, ha rebut la visita de més de 5.000 persones. Entre els visitants, figuren desenes d’escoles i centres educatius, a més de famílies i parelles que busquen una escapada romàntica sota les estrelles. “La bona marxa de l’observatori ens ha sorprès molt positivament”, es feliciten els impulsors d’aquest servei, alhora que destaquen què és allò que més agrada de la visita: “Poder veure l’esplèndid cel fosc d’Albanyà acompanyats de la música especialment composta per Pep Sala i amb les explicacions d’astrònoms i astrofotògrafs tot veient en directe el que capta el telescopi professional és tot un espectacle.” Guerra i Casado també assenyalen que l’únic inconvenient amb què pot topar un espectacle natural com aquest és que estàs subjecte a les condicions meteorològiques. I somriuen quan diuen que “encara s’ha d’inventar un telescopi terrestre que pugui travessar els núvols”.

Entre les novetats que s’han introduït darrerament a les instal·lacions de l’observatori, hi ha una grada amb seients calefactables a fi de millorar el confort de l’espectador. “Fins i tot en les nits de pluja, la gent valora positivament les experiències que fem, ja que oferim activitats alternatives”, anoten.

Viatge a l’interior

Preguntem als dos responsables de l’equipament com es podria apropar a la ciutadania en general la passió per l’astronomia des de l’Observatori. I ells responen: “Dels milers de persones que ens han visitat, encara hem de conèixer algú que no tingui interès per trobar resposta a les preguntes que ens hem fet tots algun cop: Qui som? D’on venim? Estem sols? Mirem de proporcionar pistes per a resoldre aquestes inquietuds durant les nostres sessions a l’Observatori. L’experiència del bateig astronòmic a l’Observatori és un viatge a través de l’espai i del temps”.

Segons els responsables de la iniciativa, la sinèrgia Bassegoda Park-Observatori Astronòmic Albanyà és molt positiva, ja que es pot oferir una experiència astronòmica completa als visitants sota cels realment foscos i propers. “L’Observatori no funcionaria tan bé sense el càmping i viceversa. A més, el tipus de turista interessat en l’astronomia i l’oci cultural nocturn sol ser una mena de turista molt cívic i respectuós amb el medi ambient. També hem tancat col·laboracions amb hotels de la Costa Brava per a poder oferir una experiència diferent als seus clients”, sostenen.

Planetes fora del sistema solar

En aquest espai, es troba, a més, el telescopi més gran de les comarques gironines, que permet captar 3.364 vegades més llum que l’ull humà. Com a curiositat, des d’aquest aparell, ha estat possible detectar prop de vint planetes que estan fora del sistema solar. “Qui sap les sorpreses que amaguen aquests mons? Potser algun dia la humanitat els podrà explorar”, reflexionen Guerra i Casado, els quals animen tothom a descobrir alguna de les experiències dissenyades per al gaudi d’un entorn únic. “Esperem oferir vetllades molt agradables a qui ens visiti aquest estiu. A llarg termini, ens agradaria convertir-nos en un centre de divulgació i investigació científica que pugui generar un servei d’excel·lència per al territori”, conclouen.