Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

La figuerenca Gemma Pérez parla sobre com es conviu amb la tartamudesa

Ha estat nomenada presidenta de l'Associació Tartamudesa a Catalunya

La figuerenca Gemma Pérez parla sobre com es conviu amb la tartamudesaCONXI MOLONS

Gemma Pérez López (Figueres, 1972) va prendre consciència de la seva tartamudesa quan encara no tenia tres anys. "Recordo amb nitidesa una imatge mentre em vestien a la meva habitació. Jo preguntava: "Per què abans parlava bé i ara ja no puc?". Segons m'han explicat, jo vaig ser molt precoç enraonant i era una cotorreta que ho preguntava tot", relata.

Com passa a la immensa majoria de persones amb disfèmia (tartamudesa), Gemma Pérez també ha patit problemes de relació social. "És l'anomenat suïcidi social, on la persona amb tartamudesa es va aïllant cada vegada més per por als seus bloquejos fins a arribar al punt que no es relaciona gairebé amb ningú", explica ella mateixa, a l'hora que lamenta que en una feina va ser víctima d'assetjament laboral. "Ha estat difícil voler expressar-te i que no et surtin les paraules, així com la relació amb el món en general", reconeix.

És música, escriptora, diplomada en infermeria i està acabant els estudis de Filologia Catalana i Francesa. Actualment, compagina el cant i l'escriptura amb la docència, ja que és professora dels Cicles Formatius de Sanitat i Farmàcia a l'Institut Alexandre Deulofeu. I resulta que fa uns dies l'han nomenat presidenta de l'Associació Tartamudesa a Catalunya (www.atcat.org).

Des d'aquest càrrec, vol treballar perquè es conegui aquesta problemàtica i vol vetllar perquè es faci una bona prevenció i detecció a les escoles i en la família.

Gemma Pérez va establir el primer contacte amb l'associació fa tres anys, després que va coincidir amb una persona que acabava de realitzar la Teràpia Ordóñez (Mètode de Convergència Ortofònica) justament en el moment que ella mateixa havia decidit treballar la seva tartamudesa i conèixer-la més a fons.

"Quan vaig sentir-lo a ell, em vaig dir a mi mateixa: "Això és el que necessito". I vaig entrar en contacte amb l'associació, ja que el president sortint, Josep Salvador, és una de les poques persones que condueix aquest mètode", exposa la figuerenca, que, després de fer la teràpia, es va abocar de ple amb l'entitat, col·laborant en la redacció i la correcció de textos, entre altres contribucions personals.

Gemma Pérez parla de les dificultats que ha patit en la pròpia pell pel fet de ser tartamuda. Un bon munt de vegades li han penjat el telèfon perquè l'interlocutor pensava que li estava gastant una broma. "Et trobes que la gent et mira amb cara estranya o riu, també pensant que parles així per fer broma", comenta.

Situacions quotidianes del dia a dia, com demanar un cafè en un bar o un bitllet de tren a l'estació, situacions que la gent "fluïda" les fa sense pensar, a ella li han arribat a produir ansietat anticipatòria, palpitacions, hiperventilació, angoixa. "Sobretot, la dificultat es dona en l'entorn social", anota. Cada cop més, es treballa per esbrinar l'origen de la tartamudesa.

Gemma Pérez diu que aquest trastorn de comunicació "té un component genètic, tot i que la tartamudesa només aflorarà en alguns casos i sota unes circumstàncies especials i particulars de cadascú". L'associació que presideix treballa per prevenir, normalitzar i divulgar la tartamudesa a Catalunya. Ofereix, sobretot, una ajuda integral a adults que vulguin millorar la seva fluïdesa abastant diferents àmbits de la persona. "La tartamudesa es pot corregir en la infantesa amb un treball logopèdic. És molt important que, quan detectem que un nen o una nena comença a tartamudejar, es porti de seguida a l'especialista. Una detecció primerenca ajuda a augmentar les probabilitats d'èxit, ja que a més edat més difícil és cor regir-la. Si arriba al punt que no es pot corregir amb treball logopèdic, també es pot millorar moltíssim la fluïdesa."

D'aquesta manera anima la presidenta de l'ATCAT a interessar-se pels serveis que ofereix l'entitat. "Si l'associació creix, podem fer moltes més actividats adreçades a persones amb tartamudesa. Un dels nostres objectius principals és la promoció de la Teràpia Ordóñez, ja que s'han demostrat molt bons resultats en la millora de la fluïdesa", afirma.

Prem per veure més contingut per a tu