Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

Més de 3.000 escalencs al Programa de detecció precoç de càncer de còlon

Els casos que donin positiu en l'anàlisi de sang oculta en femta s'hauran de realitzar una colonoscòpia, que es farà a l'Hospital de Figueres

Aquest mes d´octubre s´han enviat les primeres cartes convidant als veïns d´entre 50 i 69 anys de l´Àrea Bàsica de Salut de l´Escala a participar en el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR). En total, es convidaran 3.707 persones entre els mesos d´octubre i desembre.

El Programa es va començar a introduir a la Regió Sanitària de Girona al 2013 per la comarca del Baix Empordà i que aquest any 2015 s´ha estès a la Garrotxa i el Ripollès. A la resta de comarques, entre les quals l´Alt Empordà, s´ha començat a introduir aquest darrer trimestre de l´any. A l´Alt Empordà s´ha iniciat el desplegament per l´ABS de l´Escala. Està previst que a principis de l´any que ve es comenci a implantar a Figueres, on es convidaran de manera progressiva 10.342 homes i dones, i després la seguiran les àrees bàsiques de salut de Vilafant, Roses, la Jonquera, Llançà, Peralada i Bàscara. Quan s´hagi implantat el programa a tot l´Alt Empordà, s´haurà convidat a participar a 30.367 usuaris de la comarca. El procés d´implantació a cada comarca dura dos anys fins a tenir cobert tot el territori comarcal. A partir d´aleshores es va repetint el procés.

La implantació del Programa a l´Alt Empordà ha implicat la coordinació del CatSalut, l´Oficina Tècnica del Cribratge del Càncer de Còlon i Recte de Girona (que gestiona l´IAS), el Col·legi de Farmacèutics de Girona i l´Hospital de Figueres, centre on es realitzaran totes les colonoscòpies diagnòstiques, en el cas que els resultats de l´anàlisi surtin positius.

Els veïns que hagin rebut la carta d´invitació i que vulguin participar-hi, s'hauran de dirigir a una oficina de farmàcia adherida al programa. L´interessat haurà de lliurar la carta que hagi rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l´establiment. Les farmàcies que participen en el Programa enviaran dos cops a la setmana les mostres al laboratori del PDPCCR. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Els resultats de les anàlisi seran publicats informàticament a la Història Clínica Compartida de Catalunya. Si són negatius, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat i se´ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies de l´Hospital de Figueres, on primer se´ls emplaçarà a una visita amb el professional d´infermeria del programa al centre, que seguint criteris mèdics determinarà la necessitat d´una colonoscòpia. El Programa implicarà els serveis d´Anestèsia, Digestologia i d´Anatomia Patològica, que seran els qui practicaran les colonoscòpies i n´estudiaran les mostres, respectivament. Un cop obtinguts els resultats el digestòleg els comunicarà a l´usuari en una visita a Consultes Externes.

Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, pot ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer o altra patologia benigna.

Prem per veure més contingut per a tu