El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts, 12 d'octubre, que a partir de divendres s'acaben les limitacions d'aforament als equipaments culturals, esportius a l'aire lliure i als bars i restaurants. Ho ha anunciat en una roda de premsa, en la qual ha assegurat que l'hostaleria també recuperarà el seu horari habitual i decaurà la restricció de deu persones per taula, tot i que seguirà sent obligatori l'ús de mascareta.

«El divendres deixarem enrere la majoria de les restriccions i entrem de ple en una etapa de recuperació de les activitats», ha celebrat el president català, que ha sostingut que les dades són molt bones i permeten prendre aquestes decisions.

Ha sostingut que es recupera el 100% de l'aforament en la majoria dels espais de socialització, així com en universitats, equipaments cívics, fires i congressos; però en ser preguntat per les escoles i les empreses, el president ha dit que seran les Consellerias les qui "formularan concrecions sobre aquest tema".

Aragonès ha assegurat que aquest és un pas important, pres pel Procicat i escoltant les recomanacions de la Conselleria de Sanitat, però ha afegit que s'ha de prendre amb prudència i tenint en compte que la pandèmia no s'ha acabat.

"Amb tota la prudència, fem un pas molt important per anar sortint de l'excepció i l'anomalia forçada pel coronavirus", ha destacat el president català, que ha recordat que Catalunya té des d'aquest dimarts menys de 100 persones ingressades a l'Unitat de Cures Intensives (UCI).

El líder de l'Executiu català ha afirmat que Catalunya avançarà cap a la normalitat "però només si tothom actua amb responsabilitat i respecte a les mesures", i ha insistit que el Govern actuarà amb tota la prudència i determinació que imposa la pandèmia.

Així, el Procicat ha rebaixat el nivell de fase d'emergència fase d'alerta, per la qual cosa els aforaments "en la gran majoria dels sectors passen al 100%", entre els quals també ha enumerat els arxius, les biblioteques, els museus i les sales d'exposicions.

ESPORT A L'INTERIOR I OCI NOCTURN

L'esport a l'aire lliure també passarà a un aforament del 100% del públic, però el que se celebri en espais tancats seguirà limitat al 80%; mentre que en l'hostaleria passaran del 50 al 100% d'aforament.

Pel que fa a l'oci nocturn, es mantenen les mesures actuals del 70% en espais interiors, i això s'equipararà a festivals de música i concerts en els quals es pugui consumir begudes, pels quals es precisarà el certificat covid, portar mascareta i un 70% d'aforament.

AVAL DEL TSJC

El TSJC haurà d'avalar ara l'ús del certificat covid per accedir als festivals de música i, en general, a activitats musicals que es fan a peu dret i en espais interiors, cosa que ja va fer la setmana passada per a l'ús del mateix en les activitats oci.

L'aval és necessari perquè l'obligatorietat de presentar el certificat pot vulnerar "drets fonamentals", i per realitzar aquestes activitats --com les d'oci nocturn-- es limitarà l'aforament al 70% i s'haurà de portar mascareta.