Els Bombers de la Generalitat reiteren, una vegada més, la necessitat d’extremar la prudència a l’hora de realitzar activitats a l'aire lliure per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat. Davant d'aquest avís, no hem de deixar de banda les mesures de seguretat i autoprotecció necessàries per a la contenció de la Covid-19: mans, distància, mascareta i bona ventilació als espais tancats.

Aquesta crida a la prudència és encara més necessària davant un cap de setmana en què es preveu mal temps, un factor que pot complicar molt les actuacions de recerca o rescat dels Bombers de la Generalitat. S'ha anunciat alerta per nevades en alguns punts del territori i cal tenir-ho en compte no només durant la realització de l’activitat que tinguem prevista, sinó també durant els desplaçaments d'anada i tornada.

Consells de seguretat a la muntanya

Consells de seguretat a la muntanyaPer tal d'evitar accidents, les persones que tinguin previst realitzar activitats al medi natural han d’adoptar certes mesures preventives, tant a l’hora de planificar com de realitzar la sortida. Així mateix, també és de vital importància un bon equipament i una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç que requereix l’activitat.

Abans de sortir:

- PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

- PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

- EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.

- FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis.

- MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la sortida:

- Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

- Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

- Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars.

- Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Bombers de la Generalitat ha recomanat també que abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia consulteu la previsió meteorològica. A través dels portals web Meteo Muntanya i a MeteoCat podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.