La titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha rebutjat el recursos de reforma presentats pels líders independentistes contra la providència de la jutge del 28 de juliol que suspenia l'aplicació del tercer grau. D'aquesta manera, es manté la suspensió del règim de semillibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Cuixart mentre acaba de resoldre el recurs de la Fiscalia, que preveu enllestir «en els propers dies» pel «caràcter preferent i urgent que s'ha acordat». Mentrestant, en cadascun dels set escrits la magistrada apunta que no vol «prejutjar ni entrar a conèixer el fons de l'assumpte principal».

Un «buit legal»

El text de la interlocutòria exposa que en l'àmbit de la vigilància penitenciària hi ha un «buit legal que comporta dificultat i complexitat per el dia a dia». Afegeix que, a part d'una llei orgànica del poder judicial (LOPJ) de «difícil interpretació», s'ha d'acudir a d'altres normatives de manera «assimilable, supletòria, analògica o complementària» que «no tenen res a veure amb la vigilància penitenciària».

En el cas dels líders independentistes, argumenta que havia de suspendre el tercer grau per no contradir la interlocutòria del Tribunal Suprem del 22 de juliol del 2020. Explica que aquesta va establir que els recursos que es presentessin els havia de resoldre «el tribunal sentenciador», o sigui el mateix Tribunal Suprem en aquesta causa.

A més, la magistrada també apunta que, fins aquell moment, era competència de les Audiències Provincials. «Fer el contrari aniria contra tota congruència i contra el més simple sentit comú», indica la jutgessa, que afegeix que «suposaria interferir i deixar sense contingut les decisions i valoracions que la interlocutòria del 22 de juliol del 2020 del Tribunal Suprem».