L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar ahir que plantejaran l'aprovació d'un decret per sol·licitar a l'Estat la declaració de zona catastròfica després de fer una primera estimació de danys pel pas de l'temporal Gloria a la ciutat superior als 12 milions d'euros. L'alcaldessa va explicar que les platges barcelonines s'han vist reduïdes una mitjana d'un 30% i va urgir l'Estat a intervenir «com més aviat millor» per aportar sorra a les platges. Colau va advertir que la valoració econòmica definitiva dels danys provocats per la tempesta serà superior, ja que encara falta conèixer l'afectació en els comerços de la zona marítima i en les infraestructures submarines.

Tot i que hi ha hagut desperfectes a tota la ciutat, la zona litoral ha estat la més afectada pel temporal. «Treballarem perquè les platges puguin obrir però no sabem quanta sorra hi haurà. De forma natural es recuperarà una mica però necessitem que l'Estat intervingui», va dir. També va insistir que l'aportació de sorra a les platges barcelonines és «una reclamació que ve de molts anys enrere» i va recordar que la costa barcelonina fa temps que pateix una reducció progressiva. La platja més afectada és la de la Mar Bella, que s'ha vist reduïda un 44% i en algunes zones ha desaparegut completament. La zona del Port Fòrum també ha patit afectacions greus, que el consistori ha valorat inicialment en uns 5 milions d'euros.

Canvis en el sistema d'ajudes

El Govern es planteja adoptar mesures immediates per modificar l'actual sistema de concessió d'ajudes per atendre les conseqüències provocades per temporals com el Gloria, tenint en compte la «nova realitat», ja que aquests esdeveniments i «situacions catastròfiques» són cada vegada més freqüents a conseqüència del canvi climàtic.

Així, ahir el president de Govern, Pedro Sánchez, va reunir dotze membres de l'executiu entre vicepresidents i ministres per analitzar els danys al litoral mediterrani i activar les ajudes. El Govern considera que aquestes situacions cada vegada més freqüents han de ser abordades per l'Executiu. Actualment, els ajuts d'Estat per pal·liar aquests danys tenen una especial complexitat per la diversitat de situacions i esdeveniments meteorològics que hi ha. També s'hi suma la dificultat administrativa que fa que s'endarrereixin pagaments per les dificultats per avaluar els danys i complir els requisits legals per a ser beneficiari, cosa que requereix un treball detallat per a cada cas, situació i municipi.