El PSC ha protagonitzat els atacs i els dubtes de la resta de formacions polítiques durant el bloc dedicat als pactes del debat organitzat per TV3 i Catalunya Ràdio. Tant ERC com els Comuns han avisat que el candidat socialista, Pedro Sánchez, pactarà amb la dreta si els números donen després del 10-N i el republicà Gabriel Rufián ha afegit que ja ha pactat amb el PP "per protegir la monarquia, per retallar drets i per anar en contra de Catalunya". Per la seva banda, el número 4 del PSC, José Zaragoza, s'ha defensat i ha respost que del PP i "de qui és tolerant amb el discurs xenòfob i racista de Vox" no "en vol saber res". El PP, en canvi, ha advertit que els socialistes amb qui pactaran és amb ERC, una possibilitat que el candidat de Vox, Ignacio Garriga, també ha plantejat.

Encara que durant el bloc dedicat a pactes hi ha hagut diverses acusacions creuades entre formacions, la més afectada pels retrets ha estat el PSC, que a banda de les crítiques d'ERC també ha rebut els atacs del candidat d'En Comú Podem, Jaume Asens, que li ha recriminat que durant la campanya electoral del 28-A demanés el vot "per frenar a la dreta" però després a les sessions d'investidura el demanés a la dreta "per evitar un govern amb Unides Podem". "Si no hi va haver un govern de Ciutadans i presidit per Pedro Sánchez és perquè Ciutadans i Albert Rivera no van voler", ha assegurat, per afegir després que si els comuns no són forts els socialistes "pactaran amb el PP".

A tots els atacs Zaragoza ha respost que de la dreta "no en vol saber res" i ha retornat el retret a ERC i a comuns perquè, com ha assegurat, la seva abstenció al debat d'investidura de Sánchez "sí que és perdre davant la dreta".

El PP, per la seva banda, ha assegurat que amb qui acabarà pactant Sánchez serà amb ERC i ha lamentat que durant el debat de candidats espanyols Pablo Casado preguntés si descartava aquest acord i el socialista evités respondre. "I ara sembla que el PSC vingui aquí a confessar obertament i rematar l'operació i dir que vol l'acord", ha insistit Cayetana Álvarez de Toledo, la seva número 1.

També Vox ha plantejat aquesta possibilitat, encara que ha situat també com a escenaris un gran pacte de coalició entre PP, PSOE i Cs -a qui s'ha referit com a tricentrito- o un pacte bilateral entre PP o Cs i PSOE. Garriga ha fet aquestes afirmacions acompanyant-les amb diverses fotografies de líders de les tres formacions donant-se la mà o bé amb independentistes -José María Aznar i Jordi Pujol, i José Luís Rodríguez Zapatero amb Artur Mas- o bé entre ells -Albert Rivera i Pedro Sánchez-.

Per la seva banda, Ciutadans s'ha reivindicat com la formació que pot "parar els peus al nacionalisme" . "Només ho podem fer nosaltres, ni el PP ni e PSOE, que ens venen una vegada i una altra", ha argumentat Arrimadas, mentre ha avisat que no vol que "els nacionalistes parlin per ella mai més".

La candidata de la CUP, Mireia Vehí, ha donat per fer que les aliances de la dreta "seran amb il·legalitzacions, suspensió de l'autonomia i expulsions" i ha retret a comuns i PSC que reclamin una majoria progressista quan "ja existeix" però no hagi actuat com a tal. Sí que ha volgut dirigir-se explícitament a JxCat, a qui ha demanat si pretenen "apuntalar el règim i la monarquia corrupta" o si seran "amb la gent generant ingovernabilitat". Laura Borràs, la cap de llista, encara que ja havia gastat el seu torn i no ha pogut fer una rèplica sí que ha dit, fora d'intervenció, que "és obvi" que no ho faran i ha insistit que no ho han fet "mai".

Els minuts d'or

En el cas dels partits independentistes, Gabriel Rufián ha alertat d'una situació d'"emergència nacional, social i civil" i ha assegurat que l'únic obstacle per a una gran coalició de PSOE, PP i Cs és "una derrota del PSOE i una victòria de l'independentisme". "L'Estat va sentenciar el 14-O amb repressió i presó", ha recordat, i ha demanat que ara "l'independentisme els sentenciï el 10-N". Laura Borràs, per la seva banda, ha promès que JxCat "no regalarà cap vot" a Sánchez i ha advertit que "les victòries de partit" no poden ser "derrotes de país", rebutjant així els partidismes. A més, ha apostat pel diàleg i la negociació i per la unitat de l'independentisme.

Mireia Vehí ha seguit en al línia de la CUP d'apostar per la ingovernabilitat de l'Estat i ha aprofitat per fer una crida a seguir mobilitzats. "El que cal és desplegar estratègies de desobediència civil massiva i que les institucions es comprometin a acompanyar aquesta estratègia", ha explicat Vehí, que després ha volgut agrair a tots els joves i persones mobilitzades, així com a CDR, Pícnic per la República i altres organitzacions, la lluita "per l'autodeterminació, l'amnistia i la llibertat".

Vox, en canvi, ha demanat "fermesa" davant l'independentisme i ha alertat dels perills de l'adoctrinament. Ha avançat que hi ha "esperança" i que la seva formació pot "reconstruir la nació i garantir i assegurar els drets". Arrimadas també ha reivindicat Ciutadans com qui pot abanderar el constitucionalisme i ha retret al PP i al PSOE que hagin "abandonat" els espanyols. Així, i apel·lant a tothom a qui "alguna vegada han fet sentir mal català", ha avisat que "no tiraran la tovallola". Álvarez de Toledo també ha augurat una derrota de l'independentisme i ha advertit que "l'Estat guanyarà". També ha situat la seva formació com l'única que "pot treure Catalunya de la decadència política i civil".

El PSC, en canvi, ha reclamat "recuperar la convivència" i tornar "al camí de l'entesa". Així, Zaragoza ha assegurat que els socialistes són qui poden donar el missatge que a Catalunya "es vol trobar un acord per millorar". Asens, per la seva banda, ha apostat per un govern espanyol que "escolti i entengui" Catalunya i ha volgut posar en valor la figura de Pablo Iglesias per aconseguir aquest objectiu. Així, s'ha mostrat "orgullós" de la seva aliança estatal i ha aprofitat el minut final per demanar diàleg, empatia i l'alliberament dels presos.