La ciutat de Girona va viure ahir un dia intens de protestes contra la sentència dels líders independentistes que estan a la presó. Un dels punts més calents va ser a la zona de l'Avellaneda, on centenars de persones van tallar les vies de l'AVE i del tren convencional. El servei d'Alta Velocitat va quedar aturat des de les dues del migdia i no es va poder reprendre durant el dia d'ahir.

Tot va començar a quarts d'una del migdia, quan els manifestants independentistes van ocupar l'estació de Girona. Van pujar per les escales que porten a les vies del tren de Rodalies i van envair els carrils. Després de cridar «llibertat presos polítics» i de cantar l'himne d' Els segadors, els manifestants van engegar els equips de música i va començar una asseguda.

Paral·lelament, unes 500 persones es van desplaçar per les vies del tren fins a la zona de l'Avellaneda equipades amb estelades. La major part dels manifestants eren estudiants, que van abandonar les classes un cop es va fer pública la condemna. A les dues del migdia, arribats al punt on hi ha una gasolinera i unes galeries, els manifestants van trencar les tanques i un centenar d'ells van saltar a la via de l'AVE; la resta va romandre al costat del carril.

Els manifestants van muntar una barricada amb pneumàtics, troncs, fusta i ferros que hi havia per la zona. Mentrestant, agents dels Mossos d'Esquadra controlaven la situació a pocs metres de distància.

A poc a poc van anar arribant alguns dels manifestants que es trobaven a l'estació de Girona. Aquests van tallar les vies del tren convencional que passen a pocs metres de distància de les de l'AVE, a la mateixa zona de l'Avellaneda, i també van muntar una barricada.

A les tres del migdia es va viure un petit moment de tensió. El so d'un tren que s'aproximava a la zona va alarmar els manifestants que es trobaven al mig de les vies. Nervis que es van calmar en veure que es tractava d'un tren de rodalies que venia de Fornells de la Selva i que ja estava frenant. Un cop aturat i després d'una discussió amb el maquinista, membres de La Forja van pintar el comboi amb els lemes «independència», «imparables», «Mossos traïdors» i «Buch dimissió».

Poc abans de les quatre de la tarda, els manifestants van cremar les barricades i van abandonar el punt per anar a tallar l'AP-7. Tot i això, la circulació de trens d'Alta Velocitat entre Barcelona-Girona-Figueres va quedar suspesa durant la resta del dia perquè les flames van deformar la via. Igual va succeir en el servei de trens de Rodalies, que es va mantenir interromput entre Maçanet i Portbou fins a 2/4 de vuit del vespre, pel mateix motiu. Passades les cinc de la tarda, els Bombers van sufocar l'incendi i treballadors d'Adif van treballar per reparar els danys de l'infraestructura.

Mobilitzacions, a primera hora

Les mobilitzacions a Girona van començar al matí. Des de primera hora, els Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional controlaven alguns edificis gironins com l'aeroport Girona-Costa Brava, la subdelegació del Govern o l'edifici dels jutjats. El reforç més important va ser a l'estació de l'AVE, on un ampli dispositiu de Mossos va obligar els passatgers a entrar per una porta secundària. A l'interior, un gran nombre d'agents de la policia espanyola s'encarregaven de controlar que els passatgers pugessin i baixessin del tren.

Una de les primeres concentracions es va dur a terme davant de la delegació de la Generalitat a Girona. Unes 6.000 persones, segons càlculs dels Mossos, es van concentrar en aquest punt. Els manifestants cridaven proclames a favor dels presos independentistes condemnats, mentre que una dona que va desplegar una bandera espanyola va ser convidada a abandonar el lloc sense que es produïssin majors incidències.

D'altra banda, centenars d'estudiants i treballadors de la UdG van sortir al carrer poc després que es donés a conèixer la sentència. Un dels punts de trobada va ser la seu del rectorat. A més, un grup d'estudiants també va tallar una de les entrades de Girona des del pont Major.

Manifest polític

A les dotze del migdia, els polítics van agafar el relleu llegint un manifest a la plaça del Vi. Les tres forces independentistes de l'Ajuntament de Girona van fer una crida a la mobilització i a «no fer ni un pas enrere». L'alcaldessa, Marta Madrenas, va llegir un manifest conjunt de JxCat, Guanyem i ERC on va condemnar la sentència.

Unes 8.000 persones, segons fonts de l'Ajuntament, es van congregar a la plaça del Vi. Entre crists de «llibertat», Madrenas va afirmar que «comença una nova etapa cap a la independència». «No ens quedarem amb els braços plegats», va afegir. També va exposar que ens trobem en uns «moments difícils» i que s'ha de «mantenir la serenor en aquest nou escenari amb una defensa contundent». Visiblement afectada, Marta Madrenas va donar suport a les famílies dels presos i va considerar que es tracta d'una sentència «injusta» i «cruel».