El Suprem va rebutjar la querella presentada per Vox contra el president català, Quim Torra, per un delicte de conspiració a la rebel·lió per la seva defensa de la «via eslovena» per a Catalunya, en entendre que el que va fer va ser fer ús de la seva llibertat d'expressió manifestant una opció política.

La Sala Segona del Suprem va inadmetre a tràmit la querella perquè «l'expressió d'una opció política teòrica pel model eslovè pot semblar absurda, irritant i imprudent a Catalunya, però queda emparada per la llibertat d'expressió». «És evident - afegeix el tribunal - que l'expressió d'opinions gaudeix d'un major marge de llibertat, que troba pràcticament el seu únic límit en la protecció de l'honor i la integritat moral davant la burla, l'escarni o la degradació intolerables». Vox va denunciar Torra per haver advocat per aquesta via en la presentació a Brussel·les del Consell per la República el 8 de desembre.

«No hi ha marxa enrere al camí a la llibertat. Els eslovens van decidir seguir endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures», va dir Torra sobre la independència unilateral del país balcànic el 1991 que va donar lloc a una guerra de deu dies.

Vox al·legava en la seva querella que la crida a aquesta via per part de Torra guardava relació amb determinades accions dels CDRs, missatges del membre de l'ANC Adrián Alsina o tuits sota la designació «bandera negra» que es van difondre aquells dies.