Els tinents de la Guàrdia Civil del 20-S van relatar «l'escenari de tensió» d'aquell dia, en el que, segons la seva opinió, era «gairebé suïcida» sortir de la Conselleria d'Economia a peu per un passadís de civils perquè els haurien destruit», i en el que es va plantejar l'opció de disposar d'un helicòpter amb els pilots preparats.

Els seus testimonis en el judici del «procés», claus en l'acusació de rebel·lió dels acusats, sobretot dels Jordis, van coincidir a l'hora de deixar clar el risc que corria la comitiva judicial per sortir de l'edifici davant una aglomeració de 45.000 persones i una superioritat de 2.200 a un, segons els càlculs d'un d'ells.

En aquest sentit, els dos testimonis van posar Sànchez en el punt de mira i la van atribuir una responsabilitat «surrealista» i «esperpèntica» del líder de l'ANC en matèria de seguretat, però amb prou feines deixen rastre de Cuixart en les gestions i decisions que van marcar el 20S.

La imatge que van deixar els tinents al Tribunal Suprem és la d'uns concentrats, l'actitud dels quals va anar «variant» al llarg del dia fins al punt que van ser testimonis d'un «intent d'assalt» quan es van adonar, ja de matinada, que la porta, massissa i d'uns cinc metres, «s'estava venint a terra», van dir, davant la pressió de la gent, el que va obligar els agents a subjetar-la.

Un panorama «exagerat», segons el parer del cap del dispositiu de seguretat, amb uns manifestants que insultaven, llançaven ampolles i fins i tot amenaçaven amb gestos simulant tallar-se el coll als agents apostats a la porta.

Advertències dels Mossos

Tot això va portar a dues mosses d'Esquadra a advertir-los: «Si sortiu amb les caixes, us maten», va relatar el cap de la comitiva judicial, a qui el tribunal ha demanat que fos igual d'il·lustratiu amb totes les parts, després de diversos «no recordo» a preguntes de les defenses.

Davant aquest escenari, el responsable de seguretat va demanar a la comitiva que s'estiguessin junts i que «si sentien alguna cosa rara», pugessin al terrat per afavorir un pla d'evacuació, un lloc al qual ell prèviament havia accedit per observar la zona.

Ho va fer, segons va explicar, per si, en cas «d'emergència», calia disposar d'un helicòpter per evacuar la comitiva, una possibilitat que ja li havia plantejat al seu superior: «Li vaig dir: «Hi ha un helicòpter a la base, tingues els pilots preparats per portar a la lletrada»».

Aquest plantejament ja havia estat suggerit per la secretària judicial, que va sortir al voltant de la mitjanit pel terrat a un teatre contigu.

Hores més tard, cap a les quatre i després que haguessin intervingut els antiavalots de Mossos, va sortir la primera tanda d'agents. La resta ho va fer a la set del matí.

El que tenien clar tots dos tinents aquell dia és que la solució de Jordi Sànchez de què els agents de paisà i la secretària sortissin per un passadís de voluntaris fent-se passar per funcionaris no era vàlida.

«No es podia sortir d'allí», va dir un, que va recalcar que si «la massa» trencava el passadís, podia «ser un desastre».

L'alternativa de l'ANC, rebutjada

Per això, el cap de seguretat va rebutjar «des de primera hora» l'alternativa de l'expresident de l'ANC, que es va erigir en «interlocutor vàlid de la massa» i va mantenir nombroses converses amb tots dos tinents, en les que duia «la veu cantant» i va arribar a discutir sobre temes de seguretat amb la Guàrdia Civil.

Una cosa «esperpèntica», a ulls del cap de la comitiva, que ha relatat com la intendent dels Mossos Teresa Laplana (acusada de sedició a l'Audiència Nacional) acatava les seves propostes, i que li ha tret valor a la suposada «actitud col·laborativa» de què presumia Sànchez quan en realitat «mai no va accedir» als seus suggeriments.

Sànchez, l'interlocutor

Durant el judici, diversos testimonis van presentar Sànchez com l'interlocutor en matèria de seguretat el 20-S: l'exconseller Forn va dir que va pensar que podia «disminuir la tensió» encara que desconeixia si va negociar la sortida de la comitiva; i el major Trapero va declarar que Forn el va trucar comunicant-li que Sànchez es posaria en contacte amb ell «per intentar mediar».