27 de novembre de 2018
27.11.2018

La Fiscalia descarta recusar Marchena per la causa del procés

Creu que no hi ha «ombra de culpa» ni cap sospita sobre la independència del jutge amb relació a l'acord fallit entre PP i PSOE per col·locar-lo al capdavant del Consell General del Poder Judicial

27.11.2018 | 06:30
Manuel Marchena, amb la ministra de Treball, Magdalena Valerio, aquest mes.

La Fiscalia considera que no hi ha «ombra de culpa» en el jutge Manuel Marchena en relació amb l'acord, ja trencat, per renovar el CGPJ, i creu que no hi ha dades sòlides que projectin cap sospita sobre la seva independència, per això s'ha oposat a apartar-lo del tribunal que jutjarà el procés.

En un informe signat per dos dels fiscals del cas, Fidel Cadena i Consuelo Madrigal, el ministeri públic sol·licita que les recusacions s'inadmetin de pla o, en cas de tramitar-se, es desestimin, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat.

«Res pot ser retret al comportament del jutge» que es vol reprovar, assegura la Fiscalia, que manifesta que no hi ha «ombra de culpa» en Marchena en relació amb l'acord PP-PSOE, que el va elegir candidat a presidir el CGPJ, un càrrec que ell mateix va rebutjar després de l'escàndol del missatge de whatsapp del portaveu del Pp al Senat, Ignacio Cosidó.

Va ser arran de la filtració quan l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras, els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van plantejar les recusacions de Marchena al·legant suposats vincles amb el PP.

Però la Fiscalia, que admet que «les aparences són importants», creu que en aquest cas «no existeix el menor element que corrobori que les infundades sospites (sobre Marchena) estiguin legítimament justificades».

Segons l'informe, el missatge de Cosidó, en el qual suposadament parlava que l'acord permetria controlar «des de darrere» la Sala Segona del Tribunal Suprem, fa referència a «expectatives expressades per tercers amb l'objectiu de «convèncer» senadors reticents».

Però l'esmentat missatge no ha pogut vincular-se «a paraules o obres» de Marchena de manera que no «desvirtua» la seva independència i a més no es pot considerar «acreditatiu de l'interès» del jutge en «un resultat concret del procés».

A més, «ni tan sols existeix constància i prova sobre la veracitat o autenticitat de l'objecte del comentari» ja que «es tractava d'explicar en l'àmbit d'un partit polític el context que havia justificat l'elecció anticipada dels membres del CGPJ».

Més enllà d'aquesta opinió, diu la Fiscalia, «no existeix cap dada" per atribuir al PP "ni petició de penes ni cap interès a la causa».

És més, per als fiscals, és precisament la «digna i generosa renúncia al més alt càrrec judicial que se li proposava» allò que evidencia «un absolut distanciament amb la vinculació que se li pretén atribuir, i una personal implicació en la defensa de la independència judicial». I assenyalen que «no hi ha un gest de més desvinculació amb les afinitats polítiques que se «sospiten»».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook