Més de 120 catedràtics i professors de dret rebutgen en un manifest les acusacions de rebel·lió i sedició pel procés. El text sota el títol 'La banalització els delictes de rebel·lió i sedició' l'ha publicat aquest dijous 'diario.es'. En el manifest, els catedràtics i professors avisen que la interpretació de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat contra els líders independentistes "obre la porta a la banalització" d'aquests dos delictes "pràcticament inèdits en democràcia i amb un passat de trist record". Els acadèmics també lamenten que la Fiscalia "converteixi en delicte l'exercici de drets fonamentals" com són la reunió i la manifestació.

El text ha estat promogut pels catedràtics de dret penal de les universitat de Jaén, Castella-La Manxa i Granada Guillermo Portilla, Nicolás García Rivas i María Luís Maqueda; i pels professors de Dret Penal de les universitats de la Corunya i València José Ángel Brandariz i Javier Mira Benavent. També s'han sumat al manifest catedràtics de Dret Penal de diverses universitat com Manuel Cancio (Universitat Autònoma de Madrid), Jacobo Dopico (Universitat Carlos III), Luigi Foffani (Universitat de Mòdena), Patricia Laurenzo (Universitat de Màlaga) o Joan Queralt (Universitat de Barcelona).

Els acadèmics veuen la petició de penes que arriben als 25 anys de presó en el cas de la fiscalia i 12 en el cas de l'Advocacia de l'Estat com una conseqüència de l'ús inadequat dels delictes de rebel·lió i sedició i assenyalen que és "altament qüestionable" en base al principi de proporcionalitat que ha de guiar la interpretació jurídica.