21 de octubre de 2018
21.10.2018

Clara Ponsatí creu que la declaració d'independència va ser «un brindis al sol»

L'exconsellera afirma que el Govern fa «autonomisme» i que «s'han de preparar per un escenari d'eleccions»

21.10.2018 | 06:30
L'exconsellera, Clara Ponsatí.

L'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, creu que la declaració d'independència va ser «un accident» causat per les pressions al president Carles Puigdemont. «Va ser una decisió que li va costar molt de prendre, va estar agonitzant, crec que ell mateix no ho tenia clar», va explicar Ponsatí ahir al matí en una entrevista a Catalunya Ràdio. «La discussió es va liquidar en fals i això és el que va portar al Parlament a proclamar la independència», malgrat que els consellers que l'havien d'implementar, diu, sabien «que no podien fer res». Per això, l'exconsellera va afirmar que la proclamació de la República va ser «un brindis al sol».

Per Ponsatí, les desavinences dels partits independentistes de les darreres setmanes al Parlament rauen en la investidura de Puigdemont. «No tenien clara la majoria que tenien el dia 30 de gener, el que hem vist els últims dies és l'esperpent de deteriorament», va dir. «No hi havia majoria pel que havíem de fer, investir un president que estava exiliat a Bèlgica», va afegir. I és que per l'exconsellera, la via unilateral no s'ha «exercit mai, perquè no vam ser capaços de fer el que havíem dit que faríem».

Tot i això, considera que la pèrdua de la majoria «tampoc és important atès que davant de qualsevol ordre del Tribunal Suprem ens hem de doblegar. Entenc que els quatre diputats hagin preferit no ser substituïts», va argumentar Ponsatí. Per tot plegat, va afirmarque el govern català està fent «autonomisme», ja que de moment, va dir, «no hem vist que fes República». Ponsatí no va descartar que es puguin convocar eleccions tant a Catalunya com a l'Estat Espanyol, tot i que no es va atrevir tampoc a fixar una data en concret. «No sé si seran abans de les sentències. Dependrà de tot el que passi en les properes setmanes i fins a quin punt el govern del president Torra pugui fer la viu- viu», va assegurar.

«Ningú està preparat per fer front a unes eleccions al Parlament, en qualsevol cas tant si són molt immediates o tarden uns mesos és un escenari pel qual ens hem de preparar», va sentenciar. En el cas d'uns nous comicis, Ponsatí no creu que es torni a presentar, tant per la seva situació d'exiliada com perquè considera que la fórmula de Junts per Catalunya no es repetirà. D'altra banda, opina que «no és un bon negoci» que els parlamentaris catalans negociïn els pressupostos a Madrid, quan el govern no ha fet cap gest vers els presos. L'exconsellera va afirmar que «tenir gent a la presó és una ignomínia inaguantable». Des de la Universitat de Sant Andrews, a Escòcia, on ha tornat a exercir la docència, va afirmar que no viu amb normalitat, però reconeix que no ha perdut mai la serenitat i es mostra convençuda que podrà tornar a viure a Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook