La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha assegurat que el Govern comparteix la reivindicació del sector agrari per aconseguir que les explotacions no només siguin viables econòmicament, sinó també "el més competitives possible, que siguin sostenibles i que es pugui assegurar un relleu generacional pel sector". Segons la consellera, per poder construir el nou país, "necessitem un sector agrari viu i competitiu". Serret ha assistit aquest diumenge a l'acte de cloenda del XIIè Congrés d'Unió de Pagesos que s'ha celebrat a l'Anoia i en què Joan Caball ha estat escollit portaveu de la nova Comissió Permanent Nacional. El sindicat ha aprovat ampliar la permanent de tretze a quinze membres amb la incorporació d'un representant jove i d'una dona.

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha destacat la capacitat d'organització i participació de què, com els altres sindicats del país, gaudeix Unió de Pagesos. Per la consellera, es tracta d'una mostra més que la base social del sindicat "funciona" i exemplifica que és una organització dinàmica i amb ganes de fer arribar propostes i mobilitzar-se pel bé del sector.

Serret s'ha mostrat oberta a escoltar les propostes que ha fet el sindicat. "Les tindrem en compte, les estudiarem i les analitzarem", ha dit. A més, la màxima dirigent del Departament creu que en la mesura que sigui possible, es duran a terme estratègies conjuntes entre l'administració i els sindicats amb l'objectiu d'arribar a acords en un sector que ha qualificat d'"estratègic" pel país. Segons Serret, els reptes de futur del sector i del país "han d'anar estretament lligats" perquè "si no va bé el sector agrari, difícilment anirà bé el país".

El portaveu de la nova Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha explicat que una de les principals preocupacions pel sector agrari del país és aconseguir que les explotacions siguin viables econòmicament. Per Caball, doncs, aconseguir una preus "dignes" és un element clau. El portaveu ha assenyalat que des del sindicat no es vol que es vengui "mai més" la llet o el conill, per posar dos exemples, com a productes reclam als supermercats. "Els productors fan un esforç molt gran que després s'ha de veure compensat amb el preu" i, així, s'hi puguin guanyar la vida. Caball ha apuntat que els ajuts a la pagesia només signifiquen un 10% del total dels ingressos.

La consellera ha explicat que el Departament que ella lidera "té molt clar" que el més important pel futur del sector i el futur de Catalunya és la seva gent i, en aquest sentit, fer que hi continuï havent persones que es dediquen a cuidar la terra, fer-la fèrtil i assegurar aliments de qualitat "contribueixen a la bona salut del país". Per aquesta raó, "totes les polítiques que es tirin endavant han de tenir present una perspectiva social en el sentit de donar suport a les persones que hi viuen". Fer que el treball de la terra sigui viable econòmicament, competitiu, i, a la vegada, sostenible serà un dels reptes de la nova conselleria.

El congrés d'Unió de Pagesos ha servit per posar sobre la taula diverses qüestions i també per encomanar alguns "deures" a la nova consellera. Més enllà de les grans línies estratègiques, Caball creu fonamental que els pagesos vegin "com les coses del dia a dia es van arreglant". Entre les qüestions més rellevants, s'ha acordat seguir amb la reivindicació d'uns preus i una renda agrària dignes i, en aquest sentit, demanen no demorar més la nova regulació de llotges o de l'Observatori de Preus, per exemple. El sindicat també reclama un pla d'abast nacional per afavorir i aconseguir augmentar les incorporacions de joves que permetin el relleu generacional i l'augment de la pagesia professional, o una revisió del model d'aplicació de la Política Agrària Comuna que possibiliti un tracte equitatiu a les explotacions més afectades pels canvis.

A través del congrés, la pagesia catalana també ha demanat eliminar les competències deslleials de les importacions de productes de fora de la Unió Europea o una nova llei de caça cinegètica per substituir l'actual, que és preconstitucional.

La nova Comissió Permanent

Els membres de la nova Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos escollida aquest diumenge són Francesc Bancells (Vallès Occidental), Joan Caball (Alt Empordà), Ramon Comes (Segrià), Hilari Curto (Baix Ebre), Josep Cuscó (Baix Llobregat), Jaume Ferrando (Alt Camp), Xavier Frigola (Alt Empordà), Joan Guitart (Alt Urgell), Carles Mencos (Osona), Jaume Pedrós (Urgell), Santiago Querol (Urgell), Rafel Verdiell (Montsià) i Josep Carles Vicente (Priorat).

D'entre els membres que formen part d'aquesta comissió, el Consell Nacional del sindicat, que es reunirà d'aquí quinze dies, n'escollirà el coordinador nacional. Previsiblement Joan Caball serà reelegit en el càrrec.