El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha anunciat aquest dimarts al Consell Nacional del partit el nom de cinc dels sis consellers que Esquerra proposa pel futur Govern. Ell mateix assumirà la vicepresidència de l'executiu i la conselleria d'Economia i Hisenda. ERC també proposa al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que nomeni a Raül Romeva com a conseller d'Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals -i encapçali, per tant, una de les tres macroàrees del Govern. Carles Mundó serà el nou conseller de Justícia; Toni Comin el conseller de Salut; i Dolors Bassa la consellera de Treball, Afers Socials i Família. En total 6 dels 13 membres del consell executiu seran designats per ERC, tot i que el partit no farà públic fins aquest dimecres el nom del futur conseller d'Agricultura.

El mateix Junqueras ha comunicat la llista de noms a Puigdemont aquest dilluns en una reunió al Palau de la Generalitat. El nomenament dels consellers es podria fer a partir de dimecres, un cop aquest proper dimarts a les 19h el nou president de la Generalitat prengui possessió del seu càrrec.

Dels sis consellers designats pels republicans, dos són independents, Romeva i Comin. Romeva, que va encapçalar la llista de JxSí en les passades eleccions catalanes, es convertirà en un dels tres macroconsellers del Govern, ocupant l'àrea d'Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals. Les altres dues macroconselleries seran per a Junqueras (Economia i Hisenda) que, a més, serà el vicepresident de l'executiu, i per a Neus Munté, que serà la titular de Benestar -designada per CDC.

Els altres quatre consellers proposats per ERC són el mateix Comin, que s'encarregarà de Salut; Carles Mundó com a conseller de Justícia; Dolors Bassa, que dirigirà Treball, Afers Socials i Família; i, pel que fa a Agricultura, el partit ha decidir no fer públic el nom fins aquest proper dimarts.

Junqueras serà el número 2 del Govern i combinarà la seva tasca a l'executiu amb la presidència d'ERC, tot i que la secretària general, Marta Rovira, serà qui seguirà més de prop la vida interna del partit. Recentment va deixar l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, precisament per centrar-se en la política nacional i també per dedicar més temps a la seva família.

Romeva té una àmplia experiència política amb dues legislatures al Parlament Europeu (2004-2014) en representació d'ICV, partit que va deixar la primavera de 2015. Tot i que no ho tenia previst, va acabar encapçalant la candidatura de Junts Pel Sí a les eleccions del 27-S i avui és diputat al Parlament.

Toni Comin, com Dolors Bassa, també és diputat al Parlament. Ell milita al partit Socialisme, Catalunya i Llibertat, amb el que ERC s'ha aliat en diversos comicis. Comin va ser un dels representants de Ciutadans Pel Canvi, plataforma ciutadana que va donar suport a Pasqual Maragall, època en la qual va ocupar un escó al Parlament.

Dolors Bassa és mestre i psicopedagoga i va ocupar la secretaria general de la UGT a les comarques gironines entre el 2008 i el setembre del 2015, quan va ser escollida diputada per Girona al Parlament.

Carles Mundó és llicenciat en dret i exerceix com a advocat des de 1998. És l'únic dels consellers designats per ERC que té experiència al Govern. Va ser cap de gabinet de la Conselleria d'Educació i de la conselleria de cultura i mitjans de comunicació. A més entre gener del 2008 i gener del 2011 va ser secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat i president de l'ACN.