La portaveu d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez, ha exigit aquest divendres que actuï contra el procés participatiu del diumenge perquè "als delinqüents se'ls persegueix" i "es fa tot el possible perquè compleixin les sentències". En aquest sentit, Díez ha apel·lat a la "responsabilitat" de l'executiu espanyol i ha afirmat que "el respecte de la llei és un tema de preescolar de democràcia". Per la líder d'UPyD, si el govern de Mariano Rajoy no actua serà còmplice per "omissió" perquè, ha dit, els delictes de prevaricació i també ha amenaçat d'ampliar la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, ara contra el govern espanyol.

"Si la consulta és il·legal pel seu contingut material, com ha dit el Consell d'Estat, és igual qui promogui l'acte", ha afegit Díez, que ha qualificat l'ANC i Òmnium Cultural com "meres societat pantalles, per la qual cosa es continua perpetrant un frau de llibre".

La líder del partit ha fet aquestes declaracions després de les paraules d'aquest dijous del ministre de Justícia, Rafael Catalá, de no oposar-se a la consulta si és el Govern qui n'assumeix l'organització i és n acte ciutadà de llibertat d'expressió.