El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir cautelarment per unanimitat la consulta sobiranista alternativa convocada per la Generalitat per al 9-N, en admetre a tràmit el recurs que el Govern va presentar contra aquesta convocatòria. La decisió va ser adoptada pel ple del tribunal de garanties en resposta a la sol·licitud que li va fer l'Executiu central en aquest sentit. La suspensió afecta no només la convocatòria en si, sinó també a "les actuacions de preparació de l'esmentada consulta o vinculades a ella", segons diu la providència dictada pel TC, i té efectes des del passat 31 d'octubre, data en que va ser sol·licitada per l'Advocat de l'Estat en nom de l'Executiu de Mariano Rajoy. L'admissió a tràmit del recurs del Govern comporta de manera automàtica la suspensió cautelar perquè així ho determina la llei per a casos com aquest -en què així ho sol·licita el Govern-.

Malgrat la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional, el Govern català va anunciar que manté el procés participatiu del 9 de novembre "amb caràcter general" i "amb totes les conseqüències", malgrat la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional, i va demandar al Govern central davant el Suprem en considerar que la seva impugnació violava drets "fonamentals". Així ho va explicar el conseller de Presidència, Francesc Homs, en la conferència de premsa posterior a la reunió del Govern català, on va evitar assegurar textualment que hi haurà urnes el 9-N malgrat la insistència dels periodistes. El portaveu del Govern va asseverar, això no obstant, que el Govern mantenia el procés participatiu "amb totes les conseqüències" i "amb caràcter general", i per tant sense canvis, al·legant que així l'executiu garantia "la llibertat d'expressió" dels catalans.

El conseller va donar a entendre que el Govern no se sentia al·ludit per la decisió del TC esgrimint que hi havia una "confusió", perquè "se'ns diu que no podem fer una cosa que no fem", en la línia amb la posició que defensa la Generalitat que el nou 9-N no és la continuïtat de l'anterior consulta, com, en canvi, sosté el Govern espanyol en la seva impugnació.

A més de mantenir sense canvis el 9-N, la Generalitat presentarà al·legacions al TC contra la suspensió; el president de la Generalitat, Artur Mas, demanarà per a aquesta setmana una reunió del Pacte pel Dret a Decidir -que se celebrarà divendres- i l'executiu català demandarà el Govern central davant el Suprem perquè actuï davant el que consideren una violació de "drets fonamentals".

Preguntat per si traslladaran aquesta demanda a instàncies internacionals, Homs va afirmar que no revelarà l'estratègia futura del Govern per una qüestió de "legítima defensa" i només va avançar que la Generalitat havia acudit per ara al TS amb el desig que es pronunciï abans del 9-N amb mesures cautelars. El conseller va incidir en el fet que la demanda al Suprem era per "defensar drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya com el de participació, llibertat d'expressió i ideològica" que, segons el seu parer, estaven en qüestió per la impugnació que va fer el Govern del PP del 9-N que ahir va acceptar el TC. Com a prova que continua el procés participatiu, l'ANC va difondre el vídeo de final de la campanya "Votaré per tu", en què apareix el president català, Artur Mas, anunciant el seu vot per al 9-N en lloc del violoncel·lista ja mort Pau Casals.