Dos treballadors van quedar ferits molt greus, amb cremades en el 85 per cent del cos, en una explosió ocorreguda ahir en un magatzem de primeres matèries d'una empresa de pirotècnia de Vila-rodona, a l'Alt Camp, per causes que s'investiguen, encara que no es descarta que es degui a material defectuós. Segons va informar un portaveu de l'hospital de Vall d'Hebron de Barcelona, en la Unitat de Grans Cremats en la qual estan ingressats els dos ferits, tots dos presenten cremades de segon i tercer grau, i el seu pronòstic és greu. Els dos homes van ser traslladats al centre hospitalari barceloní en dos helicòpters del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) després de comprovar-se la gravetat de les seves ferides a l'hospital de Valls on se'ls havia portat en un primer moment.

L'explosió es va produir poc abans de les vuit del matí al magatzem de primeres matèries de l'empresa Pirogestión, i no es descarta que l'origen de la deflagració es degui a producte defectuós, bé magnesi en pols o alumini, guardats en bidons en aquest recinte.

El responsable de l'empresa, Patxi Igual, va manifestar que els dos operaris "ni tan sols estaven dins del magatzem; han passat per davant just en el pitjor moment; 5 minuts abans o després, i estarien fora de perill". Respecte a les circumstàncies en les quals s'havia produït el sinistre, va indicar que potser "algun dels bidons no era del tot estanc; haurà entrat aigua per algun porus i s'haurà produït una reacció isotèrmica que ha provocat la deflagració". "Ara el primer són ells (els ferits), després ja veurem què ha passat", va afegir.

Més reaccions

L'alcalde de la localitat de Vila-rodona, Josep Maria Coma, va assenyalar, al seu torn, que la Unitat d'Explosius de la Guàrdia Civil (Tedax), en tenir les competències sobre material explosiu i llicències administratives de les pirotècniques, investigava el que havia passat, i entre les hipòtesis, la del material defectuós, i els Mossos d'Esquadra actuaven com a policia judicial. En les seves declaracions a la premsa, el responsable de Pirogestión va comentar que l'empresa distribuïdora de les matèries primes, fabricades a Itàlia, era "de confiança" i va assegurar que en els 120 anys que la seva família es dedica a la producció pirotècnica mai no s'havia vist un accident com l'ocorregut ara.

Tant el magnesi en pols com l'alumini tenen múltiples aplicacions industrials, com per exemple la fabricació de pintures, va subratllar Igual, abans d'afegir que la deflagració que s'havia produït en el magatzem "podia haver passat en qualsevol lloc, com la carretera, i seria una tragèdia pitjor". Els dos treballadors ferits, que treballen en l'empresa de pirotècnia de Vilarodona des de fa uns 8 anys, i "són experimentats", va recalcar el responsable, "no han arribat ni a tocar els bidons, no és una mala manipulació ni un error humà, és un accident amb majúscules".

La fàbrica sinistrada està instal·lada als afores de Vila-rodona des de mitjan de la dècada dels 90 i "compleix la normativa al peu de la lletra", segons l'alcalde de la localitat, qui va assenyalar, això no obstant, que "treballen amb pólvora i productes químics, i el risc zero no existeix". La normativa obliga que les pirotècniques estiguin allunyades un mínim de 2.000 metres de zones habitades i de masses forestals i que es distribueixin en petites naus independents, com és el cas de Pirogestión.

A causa d'això, l'incendi generat per l'explosió només ha afectat el magatzem de primeres matèries, d'uns 80 metres quadrats, sense propagar-se a altres naus.

En conèixer-se a primera hora l'accident, Protecció Civil va activar el Pla d'Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya, però unes dues hores després, cap a les deu del matí, el va rebaixar després de comprovar que no hi havia risc de successives explosions ni el fum de l'incendi era tòxic.