El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat aquest dimecres a la sessió de control del Parlament que la nova taxa que va anunciar pels habitatges desocupats s'aplicarà als pisos buits que portin "més de dos anys buits". Aquesta és la referència temporal que Vila té prevista per la norma que regularà aquest impost que, segons el conseller, "no té cap afany recaptatori" sinó que preveu "estimular el mercat de lloguer" a Catalunya. Vila també ha volgut remarcar que mesures que van més enllà, com les expropiacions d'ús temporals anunciades a Andalusia o Canàries no tenen, pel Govern català, la "eficàcia" necessària.

Responent a una pregunta formulada pel diputat d'ERC Pere Aragonès, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha delimitat alguns dels paràmetres que regiran la taxa anunciada pels habitatges desocupats de Catalunya. En aquest sentit, Santi Vila ha comentat que en aquest impost no existeix "cap voluntat recaptatòria" perquè l'objectiu no és ingressar diners sinó "estimular el mercat de lloguer".

El conseller també ha detallat que la seva proposta gira al voltant del gravamen només per a aquell "habitatge que, per circumstàncies diverses, porta buit més de dos anys", i sempre que sigui propietat "d'entitats jurídiques i no persones físiques".

Vila ha convidat a ERC i a la resta de formacions del Parlament a "negociar i discutir" la mesura tant com calgui, però ja ha advertit a aquells que volen anar "molt més enllà" que el Govern actual "dubta de l'eficàcia" de lleis com les impulsades a Andalusia o Canàries, on es contempla l'expropiació forçosa de l'ús dels pisos buits. "És insostenible que hi hagi tants habitatges buits i més de 25.000 persones desnonades", ha conclòs el conseller, tot afegint que aquest "és un decalatge que hem de corregit i hem de concertar entre tots".