Els Bombers veuen amb optimisme la campanya d'incendis forestals del proper estiu després de les pluges que s'han registrat arreu del país. Així ho ha assegurat el director general de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS), Ramon Parés, que ha explicat que els ''estudis d'estrès del bosc'' indiquen que tret d'una zona de la Catalunya Central on no ha plogut prou per mitigar la sequera dels darrers anys, a la resta del territori l'estat del bosc és molt millor que d'altres anys. Parés també ha dit que el Govern no té la intenció d'incrementar la xifra d'Auxiliars forestals que es contracten per l'estiu i ha afegit que s'està estudiant de mantenir o reduir.

Segons Parés les previsions per a la campanya d'incendis forestals del proper estiu són ''molt millors que l'any passat'. En aquest sentit, ha destacat que el percentatge d'incendis de vegetació que s'ha registrat aquest primer trimestre del 2013 està molt per sota del de 2012. De totes maneres, tot i aquestes previsions optimistes, Parés ha recalcat que cal tractar la qüestió amb ''prudència'' perquè el factor que acabarà decidint com serà la campanya s'haurà de veure amb les pluges que es registraran entre el 15 de maig i el 15 de juny.

El director general ha explicat que els ''estudis d'estrès'' que els Bombers fan al bosc indiquen que tret d'una zona molt petita de la Catalunya Central on no ha plogut prou per mitigar la sequera dels darrers anys, a la resta del país, l'estat del bosc és ''molt millor'' que d'altres anys i per tant hi ha un risc bastant baix pel que fa als incendis forestals per als propers mesos.

A la regió de Lleida, durant el primer trimestre de 2013 els incendis de vegetació s'han reduït més del doble que l'any passat. D'aquesta manera, s'ha passat de 442 actuacions dels Bombers al 2012 a 142 aquest any entre l'1 de gener i el 19 de març. De fet, cal tenir en compte que l'hivern passat va ser excepcional pel que fa als incendis forestals a Lleida, ja que hi va haver una sequera molt acusada i també es va registrar molt vent. Això va provocar la proliferació de molts incendis al Pirineu, destacant els del Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell.

La Direcció General ja té pràcticament tancada l'organització de la campanya forestal d'estiu i properament es presentarà al Govern perquè l'aprovi. Per aquesta campanya, no hi ha la previsió d'incrementar el miler d'auxiliars forestals que es van contractar l'estiu passat per donar suport als Bombers. Segons Parés, s'està estudiant de mantenir o reduir lleument aquesta xifra de contractacions. A Lleida, se'n van destinar uns 150. La campanya es desenvoluparà amb 2.500 Bombers funcionaris i 2.000 de voluntaris repartits per tot Catalunya.

Finalment, Parés ha valorat la no imputació de Delta 0 en el procés judicial per la mort de cinc bombers lleidatans a l'incendi d'Horta de Sant Joan l'estiu de 2009 i ha assenyalat que ''cal respectar les decisions judicials'' que en aquest cas concret han dictat que no hi ha cap responsabilitat per part de cap comandament del cos en la mort dels bombers.

Parés ha fet aquestes declaracions al Parc de Bombers de Lleida, després de visitar-ne les instal·lacions i on també tenia previst mantenir reunions a la regió d'Emergències, situada al mateix complex. Parés, que va assumir el càrrec de director general de la DGPEIS fa dos mesos, ha estat acompanyat, entre d'altres, per la directora dels serveis territorials d'Interiror a Lleida, Anna Miranda.