El nombre de persones ingressades a causa de lesions de trànsit s'ha reduït un 48% en els últims deu anys. Concretament, s'ha passat de les 9.499 de l'any 2000 a les 4.948 del 2010, segons dades aportades per la conselleria de Salut de la Generalitat amb motiu del dia mundial en memòria de les víctimes de trànsit, que es va celebrar ahir.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, en els últims deu anys el nombre de víctimes mortals causades per col·lisions de vehicles de motor s'ha reduït més d'un 57%. Però malgrat aquesta disminució, les defuncions derivades dels accidents viaris representen un terç de les morts registrades entre la població que té menys de 35 anys. Per tractar aquest tipus de lesions greus, la conselleria de Salut va presentar fa poques setmanes el nou codi d'atenció als pacients politraumàtics greus per millorar la resolució i la qualitat de l'assistència de les persones amb lesions greus.

El departament que actualment lidera Boi Ruiz ha estès a tot Catalunya la implantació d'un codi politraumàtic específic per atendre els pacients que pateixen accidents greus, amb l'objectiu de reduir al mínim el temps que tarden aquests pacients a rebre l'atenció necessària, en un protocol semblant als que ja existeixen per a ictus i infarts.

Anualment es produeixen a Catalunya 2.900 traumatismes greus, la majoria ocasionats en accidents de trànsit, la causa d'un terç de les defuncions que es produeixen entre els menors de 35 anys. S'ha de tenir en compte que el 2010 també es van produir 767 accidents laborals greus i 64 morts per aquesta causa.

Per a tots ells, la ràpida intervenció dels sistemes d'urgències i el trasllat al centre hospitalari més idoni per donar resposta al problema representen una millor supervivència i un risc més baix de patir seqüeles. Així, s'estima que en els casos en què es produeix un segon trasllat hospitalari, després del primer ingrés, augmenta la mortalitat fins a un 25%.