El president de CiU, Artur Mas, ha carregat avui contra el president de la Generalitat, José Montilla, a qui ha qualificat d'"escolà" del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè "el truca perquè el salvi (de perdre les catalanes) quan no s'ho creuen ni ells".

Mas ha liderat a Lloret de Mar (Selva) un Consell Nacional conjunt de CDC i UDC per ratificar les llistes de la federació a les autonòmiques de tardor.

El líder de CiU ha pronunciat un discurs en què ha considerat extints els governs de Montilla i de Rodríguez Zapatero, i s'ha postulat per governar la Generalitat i, així, que el nou president no sigui un "escolà" de l'executiu espanyol.

Una de les crítiques del president de CiU ha tingut com objecte la visita d'ahir de Zapatero a Barcelona i les paraules d'aquest a favor de la identitat nacional de Catalunya després de la sentència sobre l'Estatut.

Segons Mas, el PSC, "per salvar-se, truca a Zapatero, quan aquest en l'únic que pensarà a partir d'ara és a salvar-se ell; però el truquen com si les seves paraules poguessin oferir alguna credibilitat quan ja no s'ho creuen gairebé ni ells".

"És evident que la societat catalana, bona part de l'espanyola i mitja humanitat ja no s'ho creuen", ha insistit Mas.

El líder de CiU ha advocat per una victòria de CiU a les autonòmiques per "acabar amb l'època que un president de Catalunya feia d'escolà d'un president del Govern d'Espanya".

Artur Mas ha carregat especialment contra Montilla, que "havia de ser el (president) de l'ordre, les bones maneres, del poc soroll, el dels fets i no paraules, i el que va tenir l'audàcia, atreviment i la clarividència de fer una crida a Govern d'Entesa" al segon tripartit.

"El primer tripartit va acabar com el rosari de l'aurora, però el segon és un govern on ERC reclama eleccions ja i on els líders d'aquest partit van declarant la independència de Catalunya per a 2011, quan són els mateixos que van posar un president de la Generalitat que és incapaç de votar a Madrid, el mateix que ell ha presentat al Parlament", ha indicat.

També Mas ha recordat que "alguns del partit del president demanen grup propi i altres que torni Pasqual Maragall, que és a qui van fer fora fa quatre anys".

Davant tot això, Mas proposa un "rumb cap als anhels del poble català, rumb a Itaca, cap a on una majoria del poble de Catalunya vulgui estar al nostre costat, rumb als grans horitzons nacionals".

Mas ha fet també un gest de complicitat al candidat de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias.

Segons Mas, el relleu a la Generalitat el 2003 va arribar sota una petició d'alternança que, ara, hauria de servir també com argument al consistori barceloní.

Mas ha intervingut davant els integrants del Consell Nacional al crit per part dels militants de 'Mas president', després que secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, el qualifiqués com "el millor candidat".

Després de les intervencions de Duran i Mas, el Consell Nacional conjunt de CDC i UDC ha ratificat la llista de CiU, en què destaca l'ascens de Joana Ortega (UDC) com a número dos, el del convergent Oriol Pujol al número sis, així com el fitxatge de la independent Cristina Iniesta, que va de 15.

Una ovació final a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol han posat el colofó a la cita nacionalista.