El Japó ha commemorat aquest diumenge el primer aniversari del terratrèmol i el tsunami que va devastar el nord-est del país i va provocar la catàstrofe nuclear de Fukushima. El terratrèmol, de magnitud 9,0, va desencadenar una paret d'aigua que va assotar la costa nord-est i va deixar un balanç tràgic: 16.000 morts i gairebé 3.300 desapareguts. El moment exacte del terratrèmol, a les 14:46 hores (6:46 hora catalana) s'ha tornat a viure amb un minut de silenci en homenatge a les víctimes. Al port de Ofunato, centenars de persones amb vestits de negre, s'han trobat a l'Ajuntament per posar crisantems blancs en memòria dels 420 morts de la ciutat i els desapareguts.

"No podem estar tristos. La nostra missió és fer front a la realitat i avançar pas a pas", ha dit Kosei Chiba, de 46 anys, que va perdre la seva mare i la seva dona en el desastre. "Però el dany patit a la ciutat és massa gran i les nostres cicatrius psicològiques són massa profundes. Necessitem molt de temps per reconstruir", ha afegit.

El tsunami va provocar el desastre de la planta de Fukushima planta, la pitjor crisi nuclear des Txernòbil. Els residents de la ciutat abandonada de Okuma se'ls ha permès tornar-hi durant unes hores per honorar els morts. "Era un lloc meravellós. Si no fos per tot el que ha passat, m'agradaria ser capaç de tornar-hi. Però gràcies a Tepco, jo ni tan sols era capaç de buscar els cossos dels meus familiars", ha dit Tomoe Kimura, 93, que va perdre quatre membres de la seva família en el tsunami, dos dels quals no s'han trobat.