Ha estat un estiu, almenys el juliol, plujós. Quin balanç fa per la ciutat de Girona?

Els nivells d'ocupació al juliol han estat baixos, del 60% segons l'associació. No és un bon indicador, però per contra ha beneficiat que molts turistes i visitants del territori hagin vingut i hagin augmentat els serveis en el sector de l'hostaleria. Això ens porta a una reflexió: a Girona hem de ser capaços d'atreure turistes més enllà que plogui. Hem d'aconseguir que vinguin, que s'allotgin i es quedin més dies.

Creu que la progressiva marxa de Ryanair ha afectat a l'estiu?

Afecta l'ocupació general de la demarcació, evidentment també afecta la ciutat de Girona.

Està preocupada pel futur de l'aeroport?

Cal pensar dues qüestions. Per una banda, el model actual de gestió d'AENA fa que no sigui competitiu i hem de fer esforços per gestionar-los des d'aquí. I l'Ajuntament de Girona ha de voler participar en la definició del nou model i dir la seva. De moment, des l'Ajuntament, ja hem entrat a l'AGI. Això és un fet diferencial del nou govern. A més, hem d'aconseguir incorporar més companyies aèries i que no sigui només Ryanair qui ens porti turistes.

Girona sap on va? Quin ha de ser el full de ruta per aconseguir més turistes?

La ciutat té una oferta amb moltes possibilitats i hem d'aconseguir una identificació com a destinació turística de qualitat. El nostre objectiu serà millorar la comunicació. Disposem d'una gran oferta cultural i patrimonial, tenim el segon millor restaurant del món, El Celler de Can Roca, i crec que tot això no s'ha explicat prou bé.

Vostè ha anunciat la col·laboració amb el sector privat. Ja tenen definida alguna estratègia?

No ho hem definit perquè primer hem de constituir el nou ens mixt públic-privat que ha de definir tot el pla estratègic turístic de la ciutat. En l'ens també estarà la Facultat de Turisme.

Quan estarà en marxa l'ens?

La nostra idea és portar-lo al ple de l'octubre.

S'han inspirat en algun model conegut?

Sí, ens agrada molt el model de Tarragona. Volem un ens que defineixi la marca i que vagi a vendre la ciutat. Fins ara es deia que era molt important la promoció però després el pressupost era d'uns 30.000 euros. Girona necessita una important campanya mediàtica, i anar a fires internacionals. I volem col·laborar amb el Patronat de Turisme de la Costa Brava.

Alguna mesura concreta que tingui prevista?

Sí, hem de fer un pla de xoc per captar turistes de proximitat i reduir l'impacte de Ryanair. Hem de dinamitzar el comerç i fer que la gent vingui i consumeixi a Girona. Volem ser la primera ciutat a sortir de la crisi.

Col·laboraran en la promoció amb el Girona FC?

I tant. Tenim idees per promocionar-nos a les ciutats on jugui l'equip, però primer volem comptar amb l'aprovació i la col·laboració del sector privat.

S'obriran més hotels?

Tenim una àmplia oferta que va des dels albergs fins als hotels de 5 estrelles. Si al juliol tenim un ocupació del 60%, del que ens hem de preocupar és de tenir el màxim de clients i no més hotels.

Pel que fa al comerç, veurem obrir més grans superfícies?

De moment no em consta que s'estigui treballant per crear nous espais. I respecte a l'Hipercor, el tema segueix igual com estava. L'única crítica és que els diners de l'ampliació ja es van cobrar i l'anterior govern no ho va utilitzar per a la dinamització del comerç.

Com veu el comerç de Girona d'aquí a 4 anys?

Tenim un comerç amb un perfil molt clar. La petita botiga és el que dóna identitat al nostre comerç. Hem de ser capaços de mantenir la qualitat comercial i hem de treballar perquè amb la crisi es tanquin el mínim de comerços possibles.

Té pensat atreure IKEA o han abandonat aquesta idea?

Personalment crec que seria bo per a la ciutat perquè generaria molts llocs de treball.

Veurem aviat algun acció comercial?

El tema de la Il·luminació de Nadal serà important. Una mesura que aprovarem aviat té a veure amb la campanya de Nadal. Volem que tota la ciutat estigui decorada, il·luminada i visqui el Nadal. Per això aprovarem una taxa perquè tots els comerços paguin pels llums de Nadal. Qui estigui dins l'associació de comerciants tindrà una bonificació del 100%, és a dir, se li retornaran els diners. És una forma de fomentar l'associacionisme i també que les grans franquícies assumeixin la despesa dels llums i de la promoció. I també estem plantejant canviar el concepte de l'aula gastronòmica del Mercat del Lleó. Lligat a això, anuncio que els germans Roca seran els nostres principals assessors en les qüestions de promoció de la gastronomia.