El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha insistit aquest dilluns que "una Catalunya independent seria absolutament inviable" perquè no la reconeixerien "les Nacions Unides ni la Unió Europea". "Quedaria fora del món", ha subratllat en una entrevista a Antena 3, on ha comparat la situació al País amb una persona que vol tirar-se daltabaix d'un pont: "Cal advertir dels riscos". Per al ministre d'Exteriors hi ha en marxa "una revolta en tota regla dirigida des d'un òrgan de l'Estat i que no ha tingut cap problema en dividir la societat catalana en dos".

El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, considera que la qüestió catalana té molt a veure amb la "política internacional" i sosté que el president del Govern, Artur Mas, ha volgut "anar cap a la independència des del minut 1, ha buscat excuses per declarar-la, per revoltar-se en tota regla i per fer un cop d'Estat institucional, que és on ens trobem".

Margallo també ha volgut explicar per què va accedir a debatre amb el líder d'esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras. Ha assegurat que ho va fer per "explicar als catalans les conseqüències de les seves propostes" i ha recordat que "tothom qui ha parlat des de fora" ho ha fet per advertir de les conseqüències de la independència i ha posat com a exemple les declaracions del secretari general de la ONU, Ban Ki-moon.

Finalment, el ministre d'Exteriors ha assenyalat que cada cop que hi ha una crisi a l'Estat es produeixen aquest tipus de tensions i ha subratllat que per fer política a Catalunya hi ha dues opcions, " amb consens nacional o sense".