La pobra infantil a l'Estat ha augmentat un 45%, fet que situa Espanya com a país capdavanter en pobresa infantil, segons les conclusions de l'estudi 'L'impacte de la crisi en la infància i les famílies', impulsat per l'Obra Social 'La Caixa'. En l'estudi, s'alerta que durant els primers anys de la crisi a l'Estat no es van modificar les prestacions adreçades a les famílies i la infància durant els primers anys de la crisi, a diferència d'altres països comunitaris. Una altra de les conclusions és que cada vegada més les dones es converteixen en les noves caps de família arran de l'elevada taxa d'atur masculí.

Els autors de l'estudi recomanen a l'Estat una "reorientació de l'Estat de benestar espanyol" perquè es millori l'eficàcia de l'atenció de les noves necessitats que sorgeixen arran de la crisi en aquestes llars.

En la mostra es compara l'Estat i Irlanda, dos països que han patit de manera comparable els efectes de la crisi en termes d'atur, i destaca que el segon ha demostrat que disposa d'un sistema de transferències socials que el primer, fins al punt que la pobresa a Irlanda el 2008 no era gaire diferent respecte Alemanya i França, mentre que la seva ràtio de pobresa infantil extrema era semblant a la danesa.

Així, mentre que l'eficàcia de les transferències socials l'any 2007 era del 32,93% i dos anys més tard, ja amb la crisi, es reduïa al 25,88%, mentre que en països com Irlanda i França sempre es mantenen per sobre el 90%.

Segons l'estudi, la crisi s'ha manifestat d'una manera particularment aguda en les llars amb fills, que han patit un major deteriorament comparat amb les llars sense fills. De fet, la proporció de llars socialment excloses s'ha incrementat un 26% i un 15,4%, respectivament, entre els primers anys de la crisi. Els grups més afectats han estat les famílies d'origen no comunitari amb fills, d'una banda, i les famílies monoparentals, de l'altra, que normalment tenen un risc més alt d'exclusió social.

Més dones que sustenten la família

De la recerca, també se n'extreu que en tots els països ha crescut el nombre de llars amb els homes a l'atur i les dones assolint el paper de cap de família, especialment a Espanya i Irlanda. Les dificultats han empès les dones que fins aleshores no treballaven a buscar una feina, mentre que les llars on l'home és l'únic sustentador tendeix a reduir-se, amb l'excepció d'Alemanya.

A l'Estat, la destrucció d'ocupació masculina ha estat dramàtica i les ajudes socials a les famílies amb fills són molt poques. El nombre de llars en què l'home té feina i la dona es declara inactiva s'ha reduït més d'un 6% -la més elevada dels cinc països analitzats- mentre que augmenta el 3,5% el nombre de famílies en què ell és a l'atur i ella, en canvi, té feina.

L'estudi ha estat presentat aquest dimarts al migdia per, entre d'altres, el director de l'àrea d'integració social de la Fundació 'La Caixa', Marc Simón; el professor de Sociologia de la Universitat Pompeu Fabra, Sebastià Sarasa; el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona, Jorge Calero; la professora de Ciències Polítiques de la UPF i codirectora de l'Observatori Social d'Espanya, Mònica Clua-Losada i el catedràtic de Ciències Polítiques de l'UPF i director de l'OSE, Vicenç Navarro.