La cap de llista d'En Comú Podem (ECP) a les comarques gironines, Marta Sibina, ha alertat aquest diumenge des de Palamós (Baix Empordà) que els projectes per buscar petroli i gas al fons del mar prop de la costa gironina tindrien conseqüències negatives per a la biodiversitat del medi marí i les espècies de la zona i, a més, perjudicarien activitats econòmiques com són la pesca i el turisme. "El projecte d'En Comú Podem proposa un nou model energètic basat en la generació d'origen renovable", ha afirmat la candidata. Sibina sosté que el sector energètic està en mans d'un oligopoli que opera perseguint només els seus interessos empresaris "i en contra del bé comú".

ECP ressalta que el projecte de l'empresa Seabird Exploration per buscar petroli i gas al fons del mar entre el Cap de Creus i el nord de Menorca a les Illes Balears, i a tan sols 13 quilòmetres del Cap de Creus, s'ha reactivat recentment amb l'autorització de la seva reobertura per part del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí. "El projecte es va arxivar el 2014 per motius burocràtics i ara s'ha tornat a reobrir sense exigir un nou Estudi d'Impacte Ambiental i substituint el procediment d'informació pública per un procés de consulta limitat a les administracions i les entitats ambientals interessades", critica la candidata.

En Comú Podem creu que el sector energètic està en mans d'un oligopoli que opera buscant els seus interessos empresarials i en contra del bé comú. Segons Sibina, "el sector elèctric a Girona ha de passar de servir a les grans multinacionals a posar-se al servei de les persones". Per això, ECP proposa fer una auditoria sobre l'origen del deute elèctric i dels costos del sector, i assegurar que la remuneració de centrals nuclears i hidroelèctriques ja amortitzades es faci segons "les despeses reals".

Per la seva part, Joan Luengo, número 2 per Girona, ha anunciat que en cas de governar, el partit "impulsarà la derogació, i amb efectes retroactius, del decret d'autoconsum del PP per una nova llei que estableixi el balanç net i afavoreixi la generació elèctrica amb renovables, facilitant sense costos ni traves administratives la connexió a la xarxa de totes les instal·lacions renovables que ho demanin".

En Comú Podem es denuncia que l'ús dels hidrocarburs i l'energia nuclear són els principals responsables del canvi climàtic i de la generació de residus radioactius perillosos. "Si no actuem proactivament, el pic de producció del petroli —en el qual ja ens trobem— causarà més injustícies i desigualtats", asseguren.

Per tot això, En Comú Podem advoca perquè les comarques gironines apostin "ja" per un model en la transició energètica cap a un món 100% renovable, impulsant l'autoconsum i l'impuls a totes les formes eficients de producció energètica d'origen renovable.