L’artista mural Fert, nom artístic del creador empordanès Jordi Comas, conjuntament amb una quarantena d’alumnes de primer de Batxillerat artístic de l’institut Alexandre Deulofeu de Figueres han deixat la seva petjada a l’espai públic figuerenc, convertint una paret grisa i sense vida, en una obra mural que pretén conscienciar el vianant de la importància de respectar el seu entorn natural i tenir cura del medi ambient. L’obra fa uns 26 metres d’ample i uns 2 metres d’alt i està situada a peu de car­retera, a l’avinguda Salvador Dalí. El mural està inspirat sota la campanya Give a hand to nature, que vol convidar l’espectador a interessar-se per la naturalesa que ens envolta i preservar-la. “És una iniciativa per reivindicar la conservació del medi ambient, que es basa a pintar missatges de sensibilització en diversos murs” explica l’artista.

Comas, que ha portat ja el seu art arreu del món, també ha realitzat diferents projectes en alguns municipis com ara el Port de la Selva, Sant Pere Pescador, Castelló d’Empúries i Cabanes. Ara es mostra satisfet per la seva col·laboració amb el centre figuerenc, on va estudiar fa una dècada. “En aquella època començàvem a embrutar parets, i va passar de ser una afició a ser un món al qual pretenc dedicar-me. Ja fa deu anys que batallo i sembla que més o menys funciona”. Una trajectòria que ja deixa els seus fruits: “He tingut la sort de poder pintar per pràcticament tot Europa, he realitzat obres a l’Amèrica del Sud, i el mes de desembre passat vaig participar en la setmana de l’Art de Miami, fent diferents obres allà. També treballo per encàrrec per diferents empreses com han estat Coca Cola, Nike, Casa Decor de Barcelona, Titanlux i he participat amb els Specials Olimpics”.

A Figueres es mostra satisfet pel procés de creació del nou mural i del resultat: “vaig preparar un disseny orientatiu de l’obra i a partir d’aquí els alumnes es van inspirar en una sèrie de referents per crear, cada un, una petita il·lustració, de manera que cada jove ha tingut la seva pròpia veu al mural”. Tots ells han interpretat el missatge de la natura amb imaginació i absoluta llibertat a l’hora de crear, mentre que l’artista s’ha encarregat de formalitzar la proposta: “alguns han pintat imatges oníriques de com ells veuen la natura, altres han exposat les seves preocupacions més concretes: les escombraries o les energies renovables. S’hi poden veure imatges molt maques com una persona que abraça un arbre, una llàgrima amb una muntanya a l’interior que reflecteix com plora per la natura, dos ocells enamorats i un atrapat dins una gàbia”. Presideix el mural una mà de grans dimensions que sustenta una rosa, obra de Jordi Comas, que ha pintat amb esprai. Professors, alumnes i l’Ajuntament de Figueres s’han implicat amb èxit per fer reviure una paret de la ciutat aportant bellesa i fent reflexionar els vianants o conductors que passen per la carretera.