Aquest divendres es presenta a les 20.00 hores a Figueres 'Estoy en ello', la darrera novel·la gràfica de Sebas Martin, autor de còmic especialitzat en historietes protagonitzades per personatges homosexuals i majoritàriament dirigits al col·lectiu gai. El còmic Estoy en ello, arriba a Figueres en la seva versió extensa, una historieta que explica la vida de Salvador, el protagonista d’aquesta i d’altres aventures gràfiques del mateix autor, un jove barceloní, gai i amb una vida amorosa i afectiva d’allò més activa. “Aquesta és la cinquena entrega de les peripècies d’aquest personatge que vaig començar a dibuixar quan tenia trenta i escaig anys i que ara ja està arribant a la cinquantena”. El guionista i il·lustrador ha passat de retratar la vida lúdica d’un jove gai a narrar la vida d’un home en plena crisi dels 50, a través d’unes històries que dibuixen el món gai, “però en les quals es pot emmirallar qualsevol persona”.

La presentació tindrà lloc a Llibres Low Cost de Figueres, en un acte que comptarà amb la participació de Manel Nuez, president de la delegació de Figueres del col·lectiu Violeta. Dani Torrent, il·lustrador figuerenc, Ester Marcos, llibretera i Sebas Martín, l’autor del còmic conversaran amb el públic sobre el llibre.

Persona inquieta i generosa, Sebas Martin ha dedicat bona part de la seva vida a fer de professor a l’escola Joso, l’Escola d’Humanitats de l’Ateneu Barcelonès i a l’Escola Elisava. Autor de les campa­nyes contra l’homofòbia dins dels cossos de seguretat per Gaylespoly, i la campanya informativa sobre les drogues para la Coordinadora LGTB. Té ja un munt de novel·les gràfiques publicades, entre les quals destaca la sèrie sobre el seu personatge fetitxe, Salvador. En aquest darrer llibre el protagonista és ja una persona madura, amb problemes per arribar a finals de mes. L’autor relata les seves peripècies, les del seu cercle d’amics i familiars i també algunes situacions que entren de ple en el col·lectiu gai. “Parlo de discriminació pel fet de ser gai”. A Estoy en ello, per exemple, dibuixa la situació en què “al protagonista, acompanyat per la seva parella i el seu fill adoptat no volen donar-li una habitació doble, perquè no els consideren una família” explica. “Ens ho seguim trobant”, sobretot quan surts de Barcelona “és més fàcil ser gai a Barcelona que a Cornellà o en pobles més petits, on encara costa acceptar aquesta realitat”.

La novel·la gràfica de temàtica gai va viure un auge a partir dels 90, i a principi dels anys 2000 es va viure un boom de llibertat però els drets civils estan experimentant ara un retrocés i “situacions que jo dibuixa ara fa 15 anys als meus llibres tornen a ser vigents” conclou.