L'exposició "Biblioteques i bibliotecàries a Figueres. Un recorregut des de 1915" fa parada a la sala de consulta de l'Arxiu Comarcal durant tot el mes de gener i es pot visitar en l'horari d'obertura al públic d'aquest servei (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15,30 a 18 h). La mostra, en format cronològic, fa un recorregut per l´evolució del servei de biblioteca pública a Figueres i les seves bibliotecàries. Cinc dels sis panells repassen de forma resumida l´origen i la història de l´actual Biblioteca Fages de Climent i un sisè panell es dedica exclusivament a la biblioteca de "la Caixa", ja desapareguda.

Cal recordar que l'any 1915 l´Assemblea de la Mancomunitat de Catalunya aprovava la creació d´una xarxa de biblioteques populars en tot el territori català. El projecte, redactat bàsicament per Eugeni d´Ors, contemplava un nou model de biblioteca, l´inici d´un sistema bibliotecari i la creació de l´Escola Superior de Bibliotecàries. Un any més tard, l´Ajuntament de Figueres aprovava presentar a la Mancomunitat l´oferiment per a la instal·lació d´una biblioteca popular a la ciutat. El 1918 la Mancomunitat inaugurava les quatre primeres biblioteques populars a Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot, una per a cada província. Aquest mateix any, es graduà la primera promoció de bibliotecàries, i a Figueres es posava la primera pedra de la que seria la biblioteca popular, inaugurada el 2 de juliol de 1922.

En paraules de Josep Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat, la Biblioteca restava "oberta a tots els fills de Figueres" a qui convidava "anar-hi a buscar la mel de la ciència". Gairebé trenta anys més tard, el maig de 1951, l´oferta de biblioteca pública a la ciutat s´ampliava amb l´obertura de la biblioteca de "la Caixa". Els dos centres van conviure fins a l´any 1998, i el 2000 es va inaugurar la biblioteca comarcal Fages de Climent a la plaça del Sol. El recorregut cronològic per la història de les biblioteques públiques a Figueres i les seves bibliotecàries és una mostra que posa en valor el model bibliotecari de 1915 i difon el paper de les biblioteques com a equipament cultural de proximitat.