L'institut de batxillerat Ramon Muntaner de Figueres va obrir les portes un 1 d'octubre de l'any 1839 i aquest dimecres al matí han volgut recordar la inauguració. La plaça de l'institut, que ha estat remodelada per commemorar aquest aniversari, ha acollit una recreació de l'acte inaugural, amb presència de l'alcalde, Tomàs Roger, i el primer director, Julián González de Soto. Els organitzadors de l'acte, amb textos de Josep Valls i direcció artística a càrrec d'Helena Cusí, han cuidat tots els detalls.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i de quatre exalcaldes: Pere Giró, Eduard Puig Vayreda, Marià Lorca i Joan Armangué. El deparetament d'Ensenyament ha estat representat pel director dels serveis territorials, Albert Bayot.

El director del centre, Francesc Canet, ha fet un sentit agraïment a l'Ajuntament figuerenc pels seus 175 de suport continuat. Alumnes i professors s'han vestit d'època i la coral ha entonat el 'Cant de la senyera' i l'himne dels estudiants, 'Gaudamus igutur'.