L'alcalde de Portbou, Antoni Vega, es queixa en una entrevista publicada a l'edició de paper de l'EMPORDÀ que no els informen de quins serveis mantindrà l'estació de Portbou, ara que ha entrat en servei el TGV, però té clar que l'administració ha d'apostar per la línia convencional com a mitjà de transport de proximitat i com a pas per a les mercaderies pesants. El seu missatge diu que "sempre és el mateix: que ens tinguin en compte i que no ens deixin abandonats".

L'alcalde portbouenc demana que no s'elimini el pas de mercaderies per la via convencional, perquè el sotrac en pèrdues de llocs de treball serà greu: "Els experts ferroviaris indiquen que les mercaderies no poden passar per l'alta velocitat, perquè són trens que van a 80 quilòmetres per hora. A més, aquests trens de mercaderies tenen un pes que fa un desgast molt important als raïls, i no es pot suportar aquest desgast en una línia d'alta velocitat, i hi ha el fet que el túnel del Pertús té unes pendents que un tren de mercaderies una mica pesant hauria de superar utilitzant dues màquines. Tot això són factors que determinen que els trens de mercaderies continuaran passant per Portbou."

D'altra banda, a Portbou hi ha un dels tres tallers de reparació i manteniment de vagons i locomotores de Renfe de tot Catalunya (un altre està a Barcelona i l'altre, a Tarragona), un complex que dóna feina a set persones, encarregades de revisar el material de les mercaderies que es transporten en tren i de comprovar que els vagons i les locomotores estan en condicions de circular.

Aquesta és una feina de vint-i-quatre hores al dia i de tres cents seixanta-cinc dies a l'any per a tots ells, tres treballadors de l'àrea de vagons i quatre de la de locomotores, i cadascuna d'aquestes seccions és una especialitat.