L'expresident de la Generalitat Artur Mas va admetre ahir que va ser un «error» reduir a dues les opcions del nom del nou partit tot i que va assegurar que «no hi havia cap voluntat d'imposar un nom». «Vistes les conseqüències, va ser un error», va afirmar en una entrevista a Els Matins de TV3 després que divendres els membres del congrés fundacional forcessin a començar de nou el procés per escollir el nom. L'expresident de la Generalitat va explicar que les dues opcions que inicialment es van posar sobre la taula no eren els noms de la direcció de CDC, sinó que van ser fruit del torn obert on van participar 10.000 persones. I va defensar que no hi havia cap voluntat de dur a terme una imposició. «Si ho haguéssim volgut fer, hauríem presentat un únic nom i demanat sí o no», va argumentar.

Mas va assegurar que el congrés va ser «més plàcid» del que s'esperava i va afegir que hi ha un error en l'anàlisi que s'està fent. En aquest sentit, va negar que hagi estat una operació de la direcció amb les bases enfrontades i va assegurar que es va plantejar un esquema «obert» perquè les bases poguessin prendre decisions. La proposta d'esquema de treball es va acceptar «plenament» i no va ser imposat per un determinat resultat, sinó que era obert.

Una polèmica oberta

Davant l'anunci de Demòcrates de prendre accions legals per «usurpació» del seu nom, Mas va demanar «una mica d'equilibri» en la presa de decisions, argumentant que es tracta d'un adjectiu que ningú es pot apropiar en detriment d'un altre. «No crec que quan un partit es defineix com a demòcrata s'hagi de veure com una intrusió o una usurpació, hi ha molts partits que es diuen demòcrates», va afegir Mas, que també va recordar que no es tracta d'un adjectiu nou sinó d'un adjectiu del «dia a dia». Tot i així, va admetre que un dels motius pels quals no va votar l'opció de Partit Demòcrata Català va ser per la similitud amb Demòcrates.

Paral·lelament, el grup polític de Demòcrates de Catalunya es dirigirà per escrit al registre de partits per avisar que el nom de Partit Demòcrata Català pot induir a confusió amb el seu i per reclamar que no es permeti la seva inscripció. Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates, va assegurar que ell vol creure que realment no hi va haver «mala fe» per part de CDC quan va optar per aquesta denominació, però va demanar als convergents que ho demostrin amb quatre compromisos: no imitant ni el logotip, ni les sigles, ni el gentilici, ni els colors (en aquest cas el blau). Castellà també va advertir que si el nou partit no en fa cas, recorreran a la via judicial i aquest conflicte pot afectar la relació parlamentària que tenen establerta amb la formació de JxSí.

Buscant la compatibilitat

La consellera de Presidència i candidata a vicepresidenta del nou Partit Demòcrata Català (PDC), Neus Munté, va anunciar la seva voluntat de deixar l'escó al parlament català si finalment és escollida a les primàries del 23 de juliol com a número dos de la nova formació independentista. «Deixaré de ser parlamentària per disposar de més temps i dedicació», va afirmar la consellera en declaracions a la cadena Rac1.

En aquesta línia, va opinar que «serà bo per al grup parlamentari de Junts pel Sí que es pugui incorporar una persona que es pugui dedicar en cos i ànima», en vistes també al règim d'incompatibilitats aprovat ahir pel PDC.

La consellera va assegurar que no hi ha hagut «cap tipus de teledirigisme» des de la cúpula convergent al congrés fundacional del PDC, atès que, si fos el cas, va assegurar que no hauria acceptat l'oferta d'optar a la vicepresidència de la mà d'Artur Mas com a candidat a president. Munté va assenyalar que s'entén des de fa temps amb Mas, fet pel qual va augurar que faran «un bon tàndem» si resulten escollits.