La pressió sobre Artur Mas perquè cedeixi la Presidència de la Generalitat es va incrementar al llarg d'ahir, en una jornada marcada per la trobada que van mantenir Junts pel Sí -JxSí- i la CUP, i les reunions anteriors que van mantenir cada grup per separat. En la de JxSí, Mas va oferir sense èxit a ERC la insòlita oferta d'entrar al Govern fins al 6 de març.

El president en funcions, en un intent de mantenir l'aliança amb ERC davant unes probables eleccions el 6 de març, va proposar als republicans que entrin a l'executiu en funcions a partir de dilluns i fins als nous comicis amb l'objectiu de donar un missatge d'unitat, segons fonts parlamentàries. La llei de Presidència fa difícil emprendre una remodelació del Govern en funcions, segons fonts jurídiques, que recorden que a l'article 27 de l'esmentada llei resa que el Govern en funcions «ha de limitar la seva actuació al despatx ordinari dels assumptes públics» i «ha d'abstenir-se d'adoptar altres mesures», a menys que ho justifiquin «raons d'urgència o d'interès general degudament acreditades».Fonts d'ERC van assegurar a Efe que, en tot cas, descarten aquesta proposta ja que consideren que no tindria sentit entrar en un Govern en funcions abans d'unes eleccions -que insisteixen en què no desitgen- i suposaria segons el seu parer un «frau democràtic».

«Frau democràtic»

Fonts republicanes van apuntar que «fer una crisi de govern en funcions per fer un executiu de set setmanes, sense majoria parlamentària i sense president investit no té sentit». És més, van remarcar que la proposta del president en funcions estaria «fora de la llei». Les mateixes fonts han remarcat que un govern d'aquest tipus en plena campanya electoral, a més, «no s'ha vist enlloc del món».

Junqueras va mantenir el silenci en les repetides entrades i sortides al Parlament, una jornada en la qual es van veure persecucions dels periodistes a dirigents sobiranistes per descobrir el lloc de la cimera definitiva entre JxSí i la CUP, cosa que va oferir moments de tensió entre polítics i gràfics.

En tot cas, diverses veus d'ERC van suggerir als últims dies que Mas faci «un pas al costat» que permeti salvar l'escull de la negociació, entre ells el número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, alguns regidors republicans i fins i tot alguns diputats de JxSí, com Gerard Gómez -ERC- i el president de l'entitat Súmate, Eduardo Reyes.

En un context d'una certa tensió i desgavell a les files sobiranistes, al llarg d'ahir va circular per Twitter una suposada convocatòria de concentracions davant dels ajuntaments catalans usant imatges de manifestacions de l'ANC i amb el lema «Mas escolta, ara és l'hora de fer un pas al costat».L'ANC?es va aquesta convocatòria de les que va organitzar ahir a diverses capitals catalanes. A l'espera del que succeeixi amb Mas l'oposició catalana està pendent del calendari a seguir. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir que el «judici serà sever» contra el president català en funcions, Artur Mas, així com contra JxSí, després d'haver-se demostrat, segons el seu parer, que el full de ruta independentista era un «disbarat», un «engany» i un «impossible». En declaracions a Efe, Iceta va posar en dubte que JxSí i la CUP puguin arribar a un acord in extremis abans de diumenge, precisament quan les dues formacions esgoten negociar un pacte que eviti la convocatòria de noves eleccions abans que finalitzi el termini límit. De la seva banda, el president del grup del PPC al Parlament, Xavier Garcia Albiol, va augurar que JxSí i la CUP sortiran «més barallats» del que ja estan i va qualificar de «lamentable» que calgui esperar un acord «en l'últim segon» i «fins i tot s'hagi d'habilitar el Parlament en diumenge» per celebrar un eventual ple d'investidura.